Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00
Zdravá výživa

V syrových potravinách se nachází velké množství vitamínu, minerálů, enzymů a dalších pro lidské zdraví prospěšných látek. Přesto základní suroviny zpracováváme, vaříme, pečeme, smažíme... Některá úprava zvýší množství důležitých látek v pokrmu či zneutralizuje některé škodliviny, jiná zničí všechny termolabilní živiny a vytvoří dokonce látky pro tělo velmi nebezpečné.

MECHANICKÉ ÚPRAVY POTRAVIN ( KRÁJENÍ, MLETÍ, STROUHÁNÍ ) - Narušují celistvost, zvětšují obnažený povrch buněk, což vede ke zvýšenému okysličování, nahořknutí?Vhodné je takto narušené potraviny co nejdříve zkonzumovat.
SUŠENÍ- Vhodná úprava zejména pro ovoce a zeleninu. Množství vitamínů se někdy i zvyšuje.
MRAŽENÍ- Zmrazování i rozmrazování by mělo probíhat pomalu, aby nedošlo k popraskání buněčné stěny.
KLÍČENÍM obilovin, luštěnin a semen vznikají zdravé enzymy
KVAŠENÍ - Při kvašení zeleniny vzniká pro organismus plno prospěšných látek a enzymů.
DUŠENÍ - Je nejšetrnější způsob denaturace potravin.
ZKYSÁNÍM mléka se zlepšuje stravitelnost mléčné bílkoviny
VAŘENÍ - Při úpravě masa vařením vzniká nejméně škodlivých látek. Většina škodlivin se dostává do vývaru, proto není vhodné jeho další použití.
Vařením zeleniny se ztrácí všechny termolabilní vitamíny a enzymy. Zelenina se stává kyselinotvornou.
Vaření je nutná úprava pro luštěniny, kdy dochází k tepelnému rozkladu jedovatého glykosidu a zelených brambor, kdy se částečně rozkládá jedovatý solanin.
PEČENÍ - Při pečení vysokobílkovinných potravin vznikají rakovinotvorné pyrolyzáty aminokyselin
Pečením masa na otevřeném ohni vzniká rakovinotvorný 3,4 benzpyrén. Z tuků vznikají lipoperoxidy.
UZENÍ - 100g uzeniny obsahuje tolik benzpyrenu jako 30- 60 cigaret. Kvůli zachování růžové barvy se navíc přidávají látky, které se v těle přeměňují na rakovinotvorné nitrosamíny.
CHEMICKÉ ÚPRAVY- Některé konzervační, emulgační, aromatické látky a barviva jsou podezřelé z vyvolávání bolestí hlavy, alergií a rakoviny.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

ta adresa je www.mwm.cz,vlevo v rubrice nejctenejsi clanky,pardon
danda  |  25.10.2002 00:23

Vážení autoři vaše články jsou zdravé i já jsem mezi takovíma...
Skica  |  30.10.2006 13:07

Znamena to tedy, ze napriklad Uzena Makrela(uzena-nejbeznejsi verze omega 3 -...
zajimalo by me Pani doktorko Klaudysova  |  29.8.2008 21:50

Znamena to tedy, ze napriklad Uzena Makrela(uzena-nejbeznejsi verze omega 3 -...
zajimalo by me Pani doktorko Klaudysova  |  29.8.2008 21:55

co to je vi ste magořui nebo co budu tam ta mrtví jste jajjjj
selena draw katuli  |  20.4.2012 17:46

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *