Kanji - fermentovaný nápoj pro podporu trávení

23.10.2014 00:01
Zdravá výživa

Kanji je tradiční fermentovaný nápoj, taková "indické kombucha." Nadšenci fermentované stravy jistě ocení jedinečnou chuť. Tento nápoj se tradičně používá na pomoc trávení (a funguje, takže pijte s mírou).

Kanji a Thandai (lahodný smetanový nápoj) jsou časté nápoje během Holi, indického festivalu barev.

Pro tento recept budete potřebovat mrkev, červenou řepu, černá / hnědá hořčičná semínka, jemnou mořskou sůl a filtrovanou vodu. Tyto jednoduché látky vytvářejí unikátní a komplexní chuť.

Všechny tyto ingredience vložte do skleněné nádoby (např. pětilitrové sklenice) a postavte ji na slunné místo uvnitř domu. Množství času potřebného k vytvoření kvasu bude záviset na teplotě u vás doma, ale obvykle to trvá od 3 dnů do 1 týdne. Pokud je chladněji, bude to pravděpodobně trvat několik dní navíc.

Ochutnávejte nápoj pravidelně, zda je to hotov.

Jakmile zkvašený a kyselý, přeceťe ho a dejte ho do lednice vychladit. Ujistěte se, že jste zachránili mrkev a řepu. Můžete z nich udělat chutné pickles.

Složení

1 lžíce  drcených hořčičných semen
4-5 velkých oloupaných mrkví
1 oloupaná velká řepy
6-7 šálků filtrované vody (nebo stačí na pokrytí zeleniny)
1 polévková lžíce jemné mořská soli

 
Návod

Rozdrťte hořčičná semínka v hmoždíři nebo v mlýnku na kávu (t je v pořádku, pokud jsou hrubě namletá).
Nakrájíme mrkev a řepu na dlouhé kousky.
Zkombinujme všechny přísady do skleněné nádoby a přikryjte pokličkou nebo fáčovinou.
Nechte nádobu stát na slunném místě po dobu nejméně jednoho týdne - za každodenního promíchání dřevěnou vařečkou.
Jakmile kanji vyvíjí štiplavou vůni, znamená to, že nápoj se fermentuje.
Přeceďte nápoj, uložte si pickles (zkvašená řepa a mrkev) na později.
Dejte nápoj do lednici vychladit.


Zdroj: My Heart Beets

Přidat komentář

 
* *