Káva a žaludeční vředy

19.6.2003 00:00
Zdravá výživa

Máte-li vřed nebo překyselený žaludek, omezte spotřebu kávy normální i bez kofeinu. Neexistuje žádný důkaz o tom, že káva způsobuje vředy, ale je jisté, že podněcuje vylučování kyseliny.

Studie ukazují, že kofein ze třech až šesti šálků kávy podporuje produkci žaludeční kyseliny a pepsinu. Ale stejně silně vylučování kyseliny kupodivu podporuje i káva bez kofeinu. Vředy proto může zhoršit jak káva s kofeinem, tak i bez kofeinu.

Když káva podněcuje sekreci kyseliny, teoreticky by měla zvyšovat i bolest vředů, ve skutečnosti tomu tak často není. Když se výzkumníci ptají pacientů, zda mají nějaké potíže poté, co vypijí kávu překvapivě vysoký počet odpoví, že ne.

Jedna studie provedená na Michiganské univerzitě zjistila, že pacienti s vředy, kteří pijí kávu, si na bolest vředů nestěžují více než ti, kteří nepijí.

Zdroj: Jean Carperová - Potraviny - zázračné léky

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Článek o ničem..
Michal  |  20.6.2003 15:52

Nejlepši je Bikava !!!
Josef Mareš  |  21.11.2006 17:36

hfkfhgkfhk
jhkf  |  19.2.2009 13:48

www.biocoffe.dxneurope.eu
Káva ano,ale pouze s Ganodermou je bezpečná  |  11.11.2009 16:13

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *