Kdy se vyhnout konzumaci sýrů

20.1.2010 00:00
Zdravá výživa

Obecně se dá říci, že konzumaci sýrů by měli omezit všichni, kdo trpí na neustálou rýmu a nachlazení. Podobně jako ostatní mléčné výrobky, působí sýry hlenotvorně. Kromě toho existují skupiny lidí, které by se měly vyhýbat konzumaci určitých druhů sýra .

 

Lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu se nedoporučují tvrdé sýry ( 100g sýra obsahuje 80-90 mg cholesterolu).

Těhotné ženy by neměly jíst plísňové sýry, protože obsahují bakterie a plísně, které by mohly ohrozit zdraví nenarozeného dítěte.

Plísňové sýry by měli vyřadit z jídelníčku všichni, kdo trpí kvasinkovou či plísňovou infekcí.

Lidé s vysokým krevním tlakem by neměli jíst sýry typu brynza nebo feta (balkánský sýr), protože obsahují velké množství soli.

Lidé s nadváhou by měli jíst tvrdý sýr jen v omezeném množství, neboť je velmi kalorický: 10 g tvrdého sýra má asi 150 kcal.

Vynechání mléčných výrobků včetně sýrů se doporučuje též při onemocnění rakovinou prsu, jelikož mléčné výrobky mohou obsahovat hormony a ani vysoké procento tuku v tvrdých sýrech není při tomto onemocnění vhodné. Byla prokázána souvislost mezi vysokou konzumací sýrů a zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou prsu.

Děti či dospělí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka by měli sýry z jídelníčku zcela vyloučit.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

10 gramov syra ma 150 kcal? o tom velmi pochybujem, pretoze energeticka...
katarina  |  21.1.2010 18:34

[u]Mléko zahleňuje.[/u] Často se vyskytující...
Kedluben  |  21.1.2010 22:30

tys asi ve škole chyběla, když se probíraly jednotky energie. Údaj v kJ...
Anko, Anko,  |  22.1.2010 08:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *