Když se přetahují kyseliny se zásadami

21.3.2000 00:00
Zdravá výživa

Lidské tělo, ta fantastická kombinace nejrůznějších chemických prvků a sloučenin, které tvoří jednotlivé buňky, je vzácným příkladem rovnováhy těchto chemikálií.

Existuje celá řada látek, které jsou velmi prospěšné, ale stačí jen trochu přehnat jejich přísun a už mohou působit negativně. A právě lidské tělo dokáže fascinujícím způsobem vyvažovat takto nadbytečný stav. Tento princip pochopitelně platí i u kyselin a zásad.

Co to je acidóza a alkalóza
Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).

Čím acidóza škodí
Na neustálé vyrovnávání acidobazické rovnováhy spotřebovává organizmus mnoho sil (především ledviny a plíce) a ty pak mohou jinde chybět.
Acidóza způsobuje nespa vost, únavu, revmatické záněty kloubů, migrény, obtížně polykáme, pociťujeme pálivý pocit v ústech, dále dochází k osteo poróze a vážným poruchám centrální nervové soustavy. Někdy je acidóza doprovázena extrém ně nízkým krevním tlakem. A to jsme zdaleka všechny potíže nejmenovali.

Co acidózu způsobuje
Příčinou vzniku acidózy jsou vlivy respirační nebo metabolické, tj. zvýšená tvorba kyselin v důsledku hladovění, otrav, cukrovky, zadržení kyselin díky selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Rovnováhu může také narušit psychická zátěž. Významnou příčinou acidózy je pak nesprávná skladba stravy.

Acidózu ovlivňuje strava
Skladbu stravy naštěstí můžeme sami upravovat a pomoci tak našemu tělu. Stravu si rozdělíme na kyselinotvornou a zásadotvornou, jak ukazuje naše tabulka a budeme se snažit vhodně kombinovat jednotlivé potraviny tak, abychom dosáhli rovnováhy.
V praxi to znamená, že většina z nás musí zvýšit podíl zásadotvorné potravy.

Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet

Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin

Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)

Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.

Supermix, který pomáhá snížit kyselost organismu můžete nalézt zde

zdroj: jj - Klas Zpravodaj

Související články

Jak si ověřit, že váš organismus trpí překyselením

24.10.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

jsou trpaslíci.
Nejhorší ze všeho  |  15.7.2015 22:46

Pěkné, sice o výživě, ale je důležité také vědět, že nejvíce...
Tomáš  |  21.11.2015 10:55

Nevím to přesně, ale zelenina - ať už jakýkoli druh je po převaření...
Mnbvcxyasdfghjklpoiuztrewq  |  30.12.2015 22:52

Celkem dobrý výčet, také záleží ovšem na kombinaci uvedeného. A jak...
H  |  30.12.2015 23:03

ono těch lží je více a různých "módních" myšlenek je...
no  |  31.12.2015 06:52

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *