Kocovině po svařáku lze předejít

2.12.2005 00:00
Zdravá výživa

Teploty už začaly padat pod bod mrazu a dá se očekávat, že bude ještě hůř, protože se zima teprve ujímá své vlády. Ke slovu přicházejí zimní boty, čepice, rukavice, tlusté bundy a kabáty. Nic však nedokáže vnitřně zahřát lépe než voňavý grog či lahodné svařené víno.

A právě v případě druhého horkého moku, jenž umí zbavit pocitu chladu nejen ruce třímající sklenici, ale také při tradičním putování po vánočních tržištích a svátečně osvětlených ulicích proteplit trávicí trakt, mohou být následky jeho neumírněné konzumace značně nemilé. Krutá jsou pak obzvlášť rána, kdy se s kocovinou snoubí vytrvalé bolesti hlavy a neuhasitelná žízeň.

Přitom se dá nepříznivým účinkům svařáku poměrně snadno předejít. Jak totiž zjistili mnichovští odborníci na výživu, stačí zapomenout na cukr. Právě kombinace alkoholu a tohoto přírodního sladidla se stává jakýmsi spouštěcím mechanismem, který si pak dokáže neblaze pohrát s lidským organismem. Každý milovník svařeného vína by proto jím měl podstatně šetřit a k přípravě vřelého nápoje používat výhradně kvalitní druhy, které už samy o sobě chutnají sladce v přirozeném stavu.

Zdroj: Plus

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Nic se nemá přehánět a hlava bolet nemusí!!!!!
hana  |  3.12.2005 19:48

Hm...to je pravda, ale když si dám jeden svařák, mám chuť na další a...
Edita  |  6.12.2005 08:36

Hm...to je pravda, ale když si dám jeden svařák, mám chuť na další a...
Edita  |  6.12.2005 08:36

nic se nemá přehánět- to by asi náš stát zkrachoval. Já říkám:...
Anti Američan  |  7.12.2005 16:17

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *