Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00
Zdravá výživa

Dostávají se do potravního řetězce:ze znečištěného životního prostředí, při používání agrochemie a šlechtitelství, spadem, půdou, vodou, během užité potravinářské technologie, výroby, bale­ní a transportu potravin.


Cesty vstupu cizorodých látek do potravin

kontaminant

kontaminace potravního řetězce

nežádoucí účinky

kadmium

-  zejména kořenová zelenina a cereálie (povrchová vrstva), přítomno

ale i v živočišných potravinách,

-  z půdy (fosfátová hnojiva), spad, znečištěná voda

-  prokázaný karcinogen (1. skupina IARC), aterogenní úč. (agregace trombocytů),

-  nefrotoxický úč., osteoporetický úč.,

-  blokuje protektivní účinek selenu a zinku

olovo

přechod olova z glazur a smaltů nádob do potravin

toxicita, zejména zhoršení mentálního vývoje malých dětí (psychika)

rtuť

kontaminované ryby, maso jatečných zvířat po zkrmování mořeného obilí

encefalopatie (choroba Minamata), prochází placentou

arsen

-  mořští živočichové,

-  z pesticidů a ze spadů

při spalování hnědého uhlí

-  prokázaný karcinogen (1. skupina IARC),

-  kožní, neurologické, hematologické úč.

hliník

upravená pitná voda; z nádob z hliníku

zřejmě Alzheimerova choroba

dusičnany

zelenina, pitná voda, uzeniny a uzené maso

samy nejsou toxické, ale jsou snadno redukovány na dusitany (kojenecká methemoglobinémie), ty reagují s aminy nitrosaminy a N-nitrosolátky (= potenciální karcinogeny + toxické úč.)

polychlorované bifenyly (PCB)

v potravinách s vyšším obsahem tuku, průnik do potravního řetězce při haváriích, perzistují v prostředí

podezřelé karcinogeny (2A skupina IARC), indukují enzymy aktivující karcinogeny, kyslíkové radikály; úč. kožní, oční a neurologické, alterace metabolismu steroidů, imunosuprese

PCDD, PCDF

do potravního řetězce ze spadu ze spalování

karcinogenita, poruchy reprodukce...

polycyklické aromatické

uhlovodíky

(přes 100 látek)

pokrmy intenzivně tepelně upravované (gril na otevřeném ohni, smažení, pečení, pražení)

karcinogenita, genotoxicita:

-  závislé na individuální metabolické biotransformaci v organismu,

-  aterogenní úč.

estery kyseliny ftalové

do potravního řetězce ze spalování plastických hmot

-  podezřelé karcinogeny (2A skupina IARC),

-  estrogenní úč. snižující mužskou plodnost

Kontaminující látky se závažným dopadem na zdraví člověka, PCDD, PCDF: polychlorované dibenzo- -p-dioxiny a dibenzofurany

Kadmium blokuje protektivní účinek selenu a zinku, hladina Cd v moči = odraz kumulace v organismu.

Zdroj: Dana Mullerová - Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, nakladatelství Triton


Související články

Pozor na jedy pro malé děti

29.12.2010 00:00

Děti by měly jíst bio stravu

23.2.2010 00:00

Éčka součástí léků

16.2.2010 00:00

Test: Opravdu víte, co pijete?

21.10.2009 00:00

Jed z nebe

17.9.2009 00:00

Toxické kovy a jejich působení na naše zdraví

9.7.2009 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Důvody ukládání těžkých kovů v organismu

8.12.2008 00:00

Polovina pesticidů na trhu ohrožuje zdraví

22.9.2008 00:00

Vína v EU většinou obsahují pesticidy

30.4.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Nový objev v hygieně ovoce a zeleniny. Pouhé omytí nestačí.

4.12.2007 00:00

Pesticidy zřejmě zvyšují riziko nádoru mozku

13.6.2007 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Hyperaktivita dětí může být vyvolána konzervačními látkami

5.12.2006 00:00

Děti a pesticidy...

22.9.2006 00:00

Děti ohroženy chemikáliemi již v těle matky

12.4.2006 00:00

Pesticidy a dětská leukémie

29.3.2006 00:00

Nápoje obohacené vitaminy A, C a E spíš škodí

17.3.2006 00:00

Naše duševní zdraví ovlivňuje to, co jíme

9.2.2006 00:00

Pesticidy zvyšují riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou

1.6.2005 00:00

Ucpaný nos mohou způsobovat přísady v jídlech

21.4.2004 00:00

Kyseliny v perlivých nápojích kazí zuby

14.8.2003 00:00

Nemoc jako důsledek zanesení organismu

15.7.2003 00:00

10 důvodů proč potraviny nezajišťují plnou výživnou hodnotu

9.5.2002 00:00

Geneticky modifikované potraviny - ano, nebo ne?

31.1.2002 00:00

Kombinace pesticidů ve stravě představuje zdravotní riziko

5.12.2001 00:00

Chemie ohrožuje mužskou plodnost

31.7.2001 00:00

Konzervační látky v nosních sprejích mohou dráždit sliznici

17.5.2001 00:00

Pozor na skrytý cukr ! - v kečupu je o 8% více cukru než ve zmrzlině

20.9.2000 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Řekla bych, že veškerý výzkum rakoviny je nanic, stačí se podívat, co...
Mary  |  17.6.2011 11:44

A nejlepší je, jak podplacení novináři nyní ve všech časopisech...
Linda  |  17.6.2011 12:27

Lindo, oni si fakt myslí, že jsou lidi úplně blbí. Když vidím, jak se...
Mary  |  18.6.2011 01:05

Dovoluji si odporovat, že by lidé polykali léky "jako nevinné...
!  |  28.2.2017 15:29

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *