Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice

9.1.2013 00:01
Zdravá výživa

Konzumací rajčat, která jsou bohatá na mocný antioxidant lykopen, lze prý výrazně snížit riziko mozkové příhody. Tvrdí to finští vědci, kteří dvanáct let sledovali skupinu více než tisíce starších mužů.

 Ve studii uveřejněné v odborném časopise Neurology se uvádí, že u lidí s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi hrozilo o 55 procent menší riziko mozkové příhody než u těch, kdo měli nejmenší obsah tohoto antioxidantu.


    Během dvanácti let studie postihla ze sledovaných 1031 mužů mozková příhoda 67 z nich. Jedenáct případů bylo ve skupině 259 mužů s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi, zatímco ve stejné početné skupině mužů s nejnižším obsahem tohoto antioxidantu bylo 25 případů mozkové příhody.


    Výsledky jsou podle vědců o to průkaznější, že se braly v potaz jen mozkové příhody vyvolané krevní sraženinou, a nikoli krvácením.


    “Studie potvrzuje oprávněnost jídelníčku bohatého na ovoce a zeleninu pro snížení rizika vaskulárních příhod,“ řekl hlavní autor studie Jouni Karppi z finské univerzity.

    Autoři studie zkoumali také obsah dalších antioxidantů - alfa-karotenu, beta karotenu, alfa-tokoferolu (forma vitaminu E) a vitaminu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohledu na jejich obsah v těle žádnou spojitost se snížením rizika mozkové příhody.
Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Platí to i o průmyslově pěstovaných rajčatech, která nikdy neviděla...
Mary  |  10.1.2013 17:11

Obsah lycopenu v rajčatech samozřejmě kolísá. Není to dáno, jestli...
Gamma  |  10.1.2013 18:09

Ano, to je pravda, lykopen z rajčat se vstřebává jen po rozvaření, ze...
Valérie  |  10.1.2013 18:18

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *