Koření a potraviny

20.4.2011 00:00
Zdravá výživa

Koření podporuje spalování toxinů a zajišťuje, aby se živiny z pokrmu vstřebaly do organismu. Koření však také mění vlastnosti potravin tak, že se stávají lehce stravitelnými.

 

Následující tabulka uvádí přehled koření a příslušných potravin, u nichž dané koření vhodně zlepšuje jejich účinek a stravitelnost.

Přehled koření, vhodných potravin a konstitučních typů

Koření

Vhodné potraviny

Vhodná konstituce a účinky

Asafetida - hing

Fazole

V, K

Bazalka

Těstoviny a sýry

V, P, K; snižuje těžkost

Bobkový list

Sýry, mléčné výrobky, maso a další mastnější a těžší pokrmy

K,V;

zlepšuje stravitelnost

Kmín

Pečivo

V, K;

podporuje stravitelnost

Kardamom

Mléko a mléčné produk­ty, zmrzlina, káva

V, K

Kajenský pepř

Syrová nevařená strava (saláty apod.)

K,V

Skořice

Cukr, ovoce

K,V, P

Hřebíček

Sacharidy (pečivo, obilni­ny), sladká jídla

K, V

Koriandr

Horké a pálivé pokrmy

P,V, K

Římský kmín (kumín)

Fazole, sýry

V, P, K; vhodné u přejídání a těžce stravitelných pokrmů

Křen

Syrová zelenina, ryby

K,V

Šalvěj

Maso, mléčné výrobky

K,V

Kurkuma

Tuky, luštěniny

K, V, P

Pískavice-řecké seno

(fenugreek)

Zdroj: MUDr. David  Frej - Ajurvédské recepty pro zdraví, nakladatelství Eminent

Podporuje trávení větši­ny potravin, kromě páli­vých pokrmů

K, V

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

To bereš jako koření nebo potravinu??
dealerko  |  17.1.2017 14:45

a máš s něčím konrkténě zkušenost?
Andyg  |  17.1.2017 19:03

jo když grilujeme přes léto tak nejvíc používáme doma toto...
sonice  |  17.1.2017 21:07

Na čem tu chuť vážíte?
?  |  18.1.2017 15:27

na jazyku přece :)
sonice  |  18.1.2017 20:23

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *