Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00
Zdravá výživa

Význam kvašených zelenin, včetně rychlokvašených (tzv. pickles), je mnohostranný. Jsou snadno stravitelné, protože jsou již částečně chemicky rozložené. Obsahují mnoho enzymů, a tak šetří enzymy našeho těla k jiným účelům; jsou též bohaté na minerální látky a vitaminy. Dodávají také esenciální aminokyseliny, aniž obohacují potravu o cholesterol a nasycené tuky, jako je tomu u masa.

K rychlému kvašení jsou vhodné zvláště kořenové zeleniny: mrkev, celer, pastinák, červená řepa, ředkev, ale také květák, zelí apod. Kvasí se menší množství dobře očištěné a nakrájené zeleniny, která se natlačí do menší láhve, mírně prosolí mořskou solí, zalije vodou a zatíží čistým kamenem. Nechá se stát v místnosti a za 2 - 3 dny je připravena příjemně nakyslá zelenina jako doplněk našeho talíře.

Kvasit se mohou i luštěniny, zvláště sója. Po domácku je to ovšem velmi obtížná procedura, proto dáváme přednost zakoupené hnědé pastě, která se jmenuje MISO. Tato pasta je výsledkem 2 - 7 let trvající fermentace směsi sóji, některého druhu obilí a mořské soli. Kvasným procesem se získávají velmi hodnotné látky, včetně vitaminu B 12, který si tělo nedovede samo vyrobit a proto vznikl zjednodušený názor, že ho lze získat pouze z živočišných výrobků.

O popularitě této pasty svědčí informace, že po události v Černobylu v německých obchodech se zdravou výživou zcela vyprodána. MISO pasta obsahuje totiž kyselinu ethyl-esterovou, u níž japonský výzkumný tým zjistil, že je preventivním prostředkem proti rakovině.

MISO pasta byla znát před 2500 léty v Číně a odtud ji buddhističtí mniši přinesli do Japonska, kde se dále zpracovávala v různých formách. Dodnes Japonsko zásobuje vlastní svět touto významnou poživatinou. Zařadit MISO pastu do našeho reformovaného jídelníčku je nejen vhodné z hlediska vyváženosti zdravé výživy, ale i praktické. Lze ji využít pro rychlou přípravu polévek, omáček i pomazánek. Rozmícháme lžičku pasty ve vlažné převařené vodě a vmícháme do zeleninového vývaru. Nevaříme, abychom nezničili vzácné enzymy, vitaminy a minerální látky.

Zdroj: Miluše Kubíčková - Vůle ke zdravému životu

Přidat komentář

 
* *