Kyselina šťavelová a vstřebávání vápníku

17.2.2004 00:00
Zdravá výživa

Dr. Norman W. Walker ve své knize Fresh Vegetahle and Fruit Juices (Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy), vyjadřuje několik excelentních myšlenek o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku:

Když je potravina čerstvá, ať už vcelku nebo ve formě šťávy, každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy. Tedy kyselina šťavelová v naší čerstvé zelenině a šťávách je organická a jako taková je důležitá pro fyziologické fungování těla. Kyselina šťavelová ve vařeném a připravovaném jídle je ovšem definitivně mrtvá čili ANORGANICKÁ a jako taková je zhoubná a destruktivní.

Kyselina šťavelová se vhodně kombinuje s vápníkem. Pokud jsou obě tyto látky organické, výsledkem je prospěšná konstruktivní kombinace, při níž kyselina pomáhá rozpouštění vápníku a zároveň stimuluje peristaltické funkce v těle.

Všimněte si, prosím, že tato rada je přímo protikladná tomu, co všude můžete číst, ale skutečně má smysl - a její autor je dost zkušený na to, aby se mu dalo věřit. Dr. Walker žil sto devět let a praktikoval to, co hlásal; jeho žena zemřela v devadesáti. On je jediným člověkem, kterého znám, jenž vysvětlil rozdíl mezi kyselinou šťavelovou obsaženou v syrových a vařených potravinách:

Když se kyselina šťavelová stane vařením či jinou přípravou potraviny, v níž je obsažena ANORGANICKOU, pak se s vápníkem, přijímaným i během stejného jídla v jiných potravinách, stane blokující složkou, která zničí výživnou hodnotu obou. Důsledkem toho je vážný nedostatek vápníku, což, jak známo, vede k odvápnění kostí. To je důvod, proč nikdy nejím špenát vařený či z konzervy.

Dr. Walker nám vypráví, že nejprospěšnější složky organické kyseliny šťavelové najdeme v čerstvém syrovém špenátu, kapustě, hlávkovém salátu, zelené hořčici, tuřínu, řepě buráku a zelené řepě. Dalším zdrojem jsou mandle, chřest a petržel. Mnoho z těchto potravin má rovněž vysoký obsah vápníku a vskutku prvním zdrojem, po němž bychom se měli poohlédnout, je naše denní jídlo.

Zdroj: R. Martin, J. Gerstung - Alternativa estrogenu, nakladatelství Pragma

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

nanana
jajaj  |  27.9.2013 17:19

Kyselina šťavelová se používá k vážkovému stanovení vápníku -...
Kastanek  |  31.1.2015 21:41

Oprava: Kyselina šťavelová je asi 10 silnější, než fosforečná....
Kasatanek  |  31.1.2015 21:47

je totální nesmysl. nic jako organická a anorganická kyselina...
to  |  26.2.2017 11:21

"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ" A...
!  |  26.2.2017 18:40

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *