Laskavec neboli amarant je velmi výživná a zdravá obilovina

27.5.2010 00:00
Zdravá výživa

Laskavec, jemuž se také říká amarant nebo sloní ucho je známý už kolem 8000 let. Mluví se o něm jako o "dávné obilovině Aztéků". Byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků. Největším pěstitelem této obiloviny je dnes Čína, dále pak Mexiko a Střední Amerika. Amarant můžete koupit v každé prodejně zdravé výživy.

Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá.

Proč bychom měli amarant jíst?

Amarant má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami. Vyšší obsah železa než amarant má z obilovin už jenom merlík chilský. Je také zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kromě toho obsahuje skvalen, nenasycený uhlovodík, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině.

Zdravotní prospěšnost:

Rakovina: Skvalen, obsažený v amarantu, může zastavit zásobování nádorů krví. Běžněji používaný olej ze žraločích jater obsahuje pouze jedno procento skvalenu, zatímco amarantový olej obsahuje osm procent skvalenu.

Prevence rakoviny prsu: Výzkumy zjistily, že jedna složka obsažená v semínkách laskavce může zbrzdit růst buněk rakoviny prsu.

Srdeční onemocnění: I když se za jednoznačného krále "požíračů" cholesterolu mezi obilovinami považuje oves, laskavec je účinný neméně. Nabízí tak schůdnou variantu pro ty, kdo mají na oves alergii nebo jimž jednoduše nechutná.

Diabetes: Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou. Během studie na diabetických krysách amarant výrazně snižoval hladinu jejich sérové glukózy, zvyšoval hladinu inzulinu v krvi a vracel do normálu ukazatele zvýšené činnosti jater.

Použití v kuchyni:

Amarant se ve formě mouky používá na pečení.

Semínka se dají opékat či dusit.

Amarantová semínka chutnají lépe, když je vaříme v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě.

Amarant báječně zahustí polévky.

Laskavec, podušený či pečený s jinými obilovinami v jablečné šťávě, podávejte s čerstvým ovocem.

Nízkotučný "smažený" laskavec můžete připravit jako alternativu rýže.

Osmažená semínka laskavce na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží jako skvělý obal ryb či mas nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty či dušené pokrmy.

Když uvařený laskavec vychladne, získá konzistenci želatiny, což se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu a s minimem sladidel.

Zdroj: David Grotto - 101 potravin, které vám mohou zachránit život!, nakladatelství Levné knihy

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Do té doby, než Petr I. zakázal pěstování laskavce, bylo v Rusku...
jik  |  24.7.2016 14:57

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *