Léčivé polévky z celého světa: Filipínská zázvorová kuřecí polévka proti bolestem kloubů

18.8.2010 00:00
Zdravá výživa

Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví.

 

Filipínská zázvorová kuřecí polévka proti bolestem kloubů

Při akutních zánětech artritidy pomáhají léky proti bolesti, například aspirin nebo ibuprofen. Kromě nich však můžete vyzkoušet i jeden z alternativních prostředků - zázvorovou polévku, která prohřeje ztuhlé klouby.

Zázvor obsahuje látku, která brání zánětlivým účinkům prostaglandinů, chemických látek podobných hormonům. Zázvor také pomáhá našemu tělu v boji s chřipkovými viry.

Na Filipínách se zázvorová kuřecí polévka (tinola) připravuje se zelenou papájou, kterou můžeme nahradit listy čerstvého špenátu.

Kuřecí polévka tinola

Tento tradiční recept pochází z Mayského střediska kulinářských umění v Manile.

 6 lžic rostlinného oleje

3 nasekané stroužky česneku

2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru

1 velká cibule

1,5 kg vykostěného kuřecího masa, nakrájeného na plátky ke smažení

1,75 litru vody

2 velké hrsti čerstvého špenátu rybí omáčka dle chuti

pepř dle chuti

Ve vyšším kastrolu se silným dnem rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme česnek, zázvor a cibuli. Když cibule zesklovatí (nesmí zhnědnout), všechny ingredience vyjmeme a dáme stranou. Do stejného kastrolu nalijeme zbytek oleje a osmahneme kuřecí plátky, až jsou pěkně propečené. Přidáme česnek, zázvor a cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 30 minut. Přidáme špenát a zamícháme. Před podáváním dochutíme rybí omáčkou a pepřem. 8 porcí

Zdroj: 1000 rad domácího lékaře, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Přidat komentář

 
* *