Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

12.5.2011 00:00
Zdravá výživa

Je to ideální jarní polévka: kopřivy (Urtico dioica) přímo přetékají vitaminy, minerály a chlorofylem a nejen přispívají k posílení imunity, ale též chrání před infekcemi po nekonečné zimě.

Suroviny:

25 g másla

středně velká cibule, jemně nasekaná

stroužky česneku, rozdrcené

400 g brambor, oloupaných a rozkrájených

450 g čerstvě natrhaných kopřiv (pouze vršky, sbírejte v rukavicích)

1 litr zeleninového bujónu

150 ml smetany na šlehání

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: 

1 Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a česnek a duste asi 10 minut. Přidejte brambory a kopřivy, prudce opražte, po 2  minutách přilijte bujón a zakryté přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.

2 Ručním šlehačem vymíchejte na pyré, vmíchejte smetanu a dochuťte špetkou muškátu, solí a pepřem. Ohřejte a ihned podávejte.

Bohatě stačí pro 6 osob.

Zdroj: Jomes Wong - Vypěstujte si vlastní léky, nakladatelství Grada

Související články

Potraviny pro podporu krvetvorby

7.11.2005 00:00

Využití kopřivy v lidovém léčitelství

12.3.2001 00:00

Přidat komentář

 
* *