Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

28.7.2010 00:00
Zdravá výživa

Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví.

Gazpacho je jedna z nejzdravějších polévek, která je našlapaná léčivými silami, zejména vitamínem C.

V horkých letních dnech vás ochladí a při pravidelné konzumaci vám odpomůže zbavit se přebytečných kilogramů.

Snižuje hladinu "špatného" cholesterolu LDL, a naopak zvyšuje hladinu "potřebného" HDL cholesterolu.

Co můžeme od jedné obyčejné letní polévky víc chtít? Je to doslova festival zdraví ve vašem talíři.

Studená zeleninová polévka (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie, kde se podává vychlazená dokonce jako osvěžující nápoj v barové sklenici. Na stůl se však tradičně servíruje v polévkové míse. Připravuje se v mnoha obměnách, suroviny však vždy musí být prvotřídní kvality. Především pokud jde o olej a ocet. Universální recept na ni nikde nenajdete. V zemi původu je tak oblíbená, že každá rodina má svůj poměr ingrediencí, který jim vyhovuje. Když ji zkusíte připravit, hravě zvládnete trefit se do své chuti.

Gazpacho
1 hrubě nakrájená červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce kvalitního červeného octa (vinného, sherry, malinového)
2 lžíce olivového oleje extra panenského
mořská sůl
hrubě mletý pepř
zelené bylinky dle chuti (bazalka, petrželka, oregano, tymián)
čerstvá rajčata (červená i žlutá)
dobrý rajský protlak (event. rajská šťáva, loupaná sekaná rajčata)
chlebové drobky na zahuštění (např. plátky veky)
salátová okurka
papriky (zelená a červená)

Cibuli a česnek rozmixujte s několika čerstvými rajčaty a rajským protlakem. Přidejte olej, ocet, sůl, pepř, bylinky. Čerstvá rajčata zbavte semen a dužinu nakrájejte na drobné kostky, které v takto připravené polévce promixujte a chuťově dolaďte do vám příjemné chuti.

Na zahuštění této studené polévky použijte chlebové drobky. Nemáte-li, vezměte krajíc bílého chleba bez kůrky a promixujte s polévkou do vámi požadované konzistence. Nakrájejte na drobné kostky pariku, oloupanou a semen zbavenou salátovou okurku a takto připravenou zeleninu nechejte zvlášť v misce.

Polévku i zeleninu nezapomeňte před servírováním opravdu pořádně vychladit. V horkých dnech si do ní Španělé neváhají vhodit kostku ledu. Polévku i zeleninu nezapomeňte před servírováním opravdu pořádně vychladit. V horkých dnech si do ní Španělé neváhají vhodit kostku ledu.
Zdroj:www.gurmanka.cz

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

no já nevím, ale Španělé to určitě nejedí proto, že by to bylo...
tyjo  |  2.8.2010 23:36

souhlasím s tyjo :-))
dulina  |  14.5.2011 06:37

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *