Léčivé polévky z celého světa: Indická luštěninová polévka na zvýšení krevního tlaku

7.6.2010 00:00
Zdravá výživa

Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví.

Indická luštěninová polévka na zvýšení krevního tlaku 

V zemědělských komunitách centrální Indie se místní luštěnina horse gram (dlouhatec) používá k úpravě krevního tlaku. Jedná se o drobná oválná semena připomínající čočku a vonící po čerstvém senu. Když jsou semeníky této obilniny zralé, sklidí se, usuší a vymlátí dřevěnými tyčem i. Vymlácená semena se čistí a třídí.

Polévka z dlouhatce (Dolichos biflorus) se nazývá kuluth saar. Jde o lehké jídlo mírně zatuchlé příchuti. Většinou se míchá s jogurtem a podává s rýží. Než se semena dají vařit, musí se osm hodin máčet a dalších osm hodin bobtnají. Mezi další přísady patří kokum (drobné, tmavě fialové plody mangostany) a velké množství lisovaného česneku. Do hotové polévky se někdy přidává lžíce jemně mletých semen z granátových jablíček, která pomáhají rozpouštět ledvinové a močové kameny.

Dlouhatec (horse gram) lze zakoupit v některých specializovaných prodejnách s indickými potravinami. Můžeme ji však nahradit čočkou, ze které připravíme polévku plnou hodnotné vlákniny.

Zdroj: 1000 rad domácího lékaře, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Přidat komentář

 
* *