Masné výrobky oficiálně zařazeny mezi karcinogeny

4.11.2015 00:01
Zdravá výživa

Mezi některými odborníky na výživu dlouho známá věc, nyní dostala oficiální potvrzení. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Zpráva WHO rovněž uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent. “Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje,“ upozornil zástupce IARC Kurt Straif.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu “lehčích“ karcinogenů.

Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát (Roundup).

Zdroj: ČTK

Související články

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Dusičnany v potravě a jak minimalizovat jejich negativní dopad na zdraví

30.1.2015 00:01

10 způsobů, jak právě nyní učinit své tělo odolnější proti rakovině

20.1.2015 00:01

Potraviny urychlující stárnutí

6.5.2014 00:01

Vegetariánství prý prodlužuje život až o 15 let

15.10.2013 00:01

Rusko se brání dovozu masa s obsahem růstového stimulantu raktopamin

2.5.2013 00:01

Vytváření jedů při rozkládání potravy

25.3.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Náhražky potravin místo kvalitních potravin

24.5.2012 00:01

Rady a doporučení k bezmasé stravě dětí

31.3.2011 00:00

Desatero rad na ozdravení životního stylu

12.1.2011 00:00

Nejhorší postupy při přípravě jídla

28.9.2010 00:00

Vegetariánské zdroje vitamínu B12

21.5.2010 00:00

Náhražky masa

21.5.2008 00:00

Polovinu vepřového masa z dovozu tvoří masný odpad

28.3.2008 00:00

Grilované a uzené červené maso zvyšuje riziko rakoviny prsu

24.5.2007 00:00

Červené maso způsobuje rakovinu prsu

24.4.2007 00:00

Maso ovlivňuje riziko rakoviny tlustého střeva

17.6.2005 00:00

Vegetariánství snižuje riziko onemocnění rakovinou

14.4.2005 00:00

V Německu berou akrylamid v potravinách vážně

19.11.2002 00:00

Rostlinná strava v boji proti rakovině prsu

20.3.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

Výživa a rakovina

26.9.2001 00:00

Toxické látky v mase

27.11.2000 00:00

Skrytá sůl

9.10.2000 00:00

Vliv vegetariánské stravy na zdraví

28.6.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jakýkoliv výzkum prováděný v dostatečném rozsahu bude vždy směřovat...
pro zato  |  9.11.2015 15:51

Včera v TV varovali před chemicky ošetřeným ovocem a zeleninou. To by...
mamut  |  10.11.2015 00:21

Já bych to právě moc nehrotila. Když si vezmu, že k snídani jsem měla...
Mirka  |  10.11.2015 00:36

Když sem někdo napíše co snědl včera, tak také zjistí, že je...
jj  |  10.11.2015 07:00

Jablka jsem jedla celé dětství - ze zahrádky od babičky. V dopsělosti,...
Monika  |  10.11.2015 08:34

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *