Med

21.12.2001 00:00
Zdravá výživa

Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odjakživa byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.

Med vyrábějí včely z rostlinného nektaru. Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí.

Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. I nízký obsah těchto živin však způsobuje, že med je přece jen o něco zdravější než rafinovaný bilý cukr, obsahující pouze "prázdné" kalorie. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr - na 100 g medu připadá 288 kcal, na stejnou hmotnost rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud však při vaření nahrazujete cukr medem, uvědomte si, že med je hustší, a proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Budete-li med měřit spíš objemově než podle váhy, může se vám stát, že množství kalorií nevědomky zvýšíte.

Chuť medu závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření.

Mateří kašička
Mateří kašičku vyrábějí včely dělnice pro vybrané larvy, z nichž se později mají stát včelí laálovny. Je bohatým přírodním zdrojem pantotenové kyseliny (která se nachází i v jiných potravinách) a výhradním přírodním zdrojem nezvyklé mastné kyseliny (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), jíž se některé údajné účinky kašičky přisuzují. Mateří kašička se doporučuje jako lék na otupělost a únavu.

Léčivé účinky medu

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení a mírné sedativum.

Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici.

Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na zde.

Související články

Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Med je zdravý, ale i další včelí produkty. http://uspesnyvcelar.euweb.cz/
včelař  |  10.10.2009 17:41

vice hledejte na www.tojesila.cz
Itas  |  13.10.2009 19:52

Med pomáha na spánek stači 1 kavova lžička Medů 2 hodini před spani
Adéla  |  30.1.2011 15:00

To je teda blábol, ten začátek článku.
V.  |  30.1.2011 16:22

To je teda blábol, ten začátek článku.
V.  |  30.1.2011 16:22

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *