Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00
Zdravá výživa

Oves je nejen cennou potravinou, ale můžeme ho využít i jako lék. Oves je vhodným jídlem pro sportovce a těžce pracující. Příznivě působí na nervovou soustavu, má antidepresivní účinky. Uplatňuje se také v prevenci a léčbě srdečně-cévních chorob, především aterosklerózy. Vědci totiž zjistili, že velká miska ovesné kaše nebo otrub denně snižuje u většiny osob hladinu cholesterolu o 10-16 %.

Oves zvětšuje objem stolice a působí tak proti zácpě, má preventivní účinky proti rakovině tlustého střeva (zabraňuje zahnívání látek ve střevech), pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Látky obsažené v ovsu mohou pomoci potlačit touhu po nikotinu, oves je proto vhodné podávat těm, kteří se chtějí odnaučit kouřit. Je možné použít ho i v rámci odvykací kúry pro narkomany.

Lidové léčitelství odvar z ovsa doporučuje při nemocích dýchacích cest a kašli. Rosolovitý odvar z ovsa s medem se používá k léčení zažívacích obtíží.

Koupele z ovesné slámy a ovsa jsou vhodné při ekzémech, revmatismu, chorobách ledvin apod. Dříve se koupel v ovesném odvaru doporučovala při černém kašli, součástí této léčby bylo i vdechování výparů v koňské stáji.

Oves se pod názvem Avena sativa používá i v homeopatii. V nízkých ředěních (3 D) má stimulující účinek a povzbuzuje chuť k jídlu, doporučuje se podávat s trochou čisté vody u oslabení po nemoci s anorexií. Oves má příznivé účinky na pleť, a proto se využívá i v kosmetice.

Nabýti jadrného zdraví

Oves měla v oblibě i abatyše Hildegarda z Bingenu (12. stol): "Obilní druh oves ohřívá zvláště chuťové nervy a čichový smysl. Zdravému člověku bude ovesné jídlo k potěšení a ke zdraví. Oves dodává člověku radostnou náladu a čistou a světlou otevřenost. Jeho pokožka zkrásní a maso nabyde jadrného zdraví."Oves má podle ní chladnou povahu, a proto ho nedoporučovala chladným a slabým lidem, které prý zahleňuje.

V česky psaném herbáři "Knieha, kteráž slove herbář aneb zelinář" Jana Černého (1517) se zase můžeme dočíst, že oves průduchy v těle otvírá, zřeďuje, rozpouští hlízy a otoky, hojí fistuli. Podle tohoto autora zahřátý oves v pytlíku přiložený na levý bok pomáhá proti tvrdosti sleziny a na břišní koliku se v pytlíku přikládá oves a kmín skropený vínem. Oves se rmenem, pískavicí řecké seno a slepičím sádlem doporučuje Černý na otoky při dně.

Obdobné využití ovsa uvádí i Tadeáš Hájek z Hájku ve svém překladu Mathioliho herbáře, kde se také zdůrazňuje, že se z ovsa dělají kaše a polévky. Polévka s ovesnou moukou by se podle něj měla podávat proti kašli, dobře uvařená ovesná kaše působí proti průjmů, snídaně z ovsa je vhodná proti pálení žáhy. Na ledvinové kameny doporučuje Mathioli přikládat ohřátý oves v pytlíku. Tento italský lékař rovněž čtenáře informuje o výrobě ovesné vodky: "0 Moskovitech se píše, že pálí z ovsa vodu, již pijí místo vína; tato voda tak zahřívá a opojuje lidi jako třeba to nejlepší víno."

Zdroj: Jana Arcimovičová - Potraviny a byliny ke snížení cholesterolu, nakladatelství Start

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den, ovesné vločky jím každé ráno, které si připravuji tak,...
Ludmila  |  19.9.2009 13:40

Vločky mi hrozně chutnaj,ale nemůžu je,hrozně mi po nich bolí břicho a...
Luiza  |  20.9.2009 00:46

Taky jsem měla moc ráda tyhle snídaně, někdy jsem do vloček dávala...
Eva  |  22.9.2009 17:56

Občas bylo těžké najít na krámech to správné musli, které by v sobě...
Jarka Metelka  |  18.6.2010 17:13

Müsli a brokolice patří do popelnice.
!  |  18.6.2010 20:18

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *