MISO - pro ochucení polévek, omáček a pomazánek

4.1.2006 00:00
Zdravá výživa

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.

Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin (třeba nám známých asijských kudrnatých nudlí "mie"), do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.

Zdravotní účinky:

Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

Existují tři hlavní typy miso koření:

kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

miso se v lednici uchovávat nemusí, je fermentované tudíž v něm stále...
Lucie Tomášková  |  14.1.2013 21:13

No děkuji již jsem zvracel !!!
!  |  20.1.2014 15:14

Já taky!
...  |  20.1.2014 17:32

Děkuji pánům za jejich příspěvek o zvracení, ale příště běžte...
Filip  |  10.3.2014 11:09

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *