Moučný svět aneb náhrada pšeničné mouky jinými druhy

9.12.2015 00:01
Zdravá výživa

V tomto článku najdete několik desítek druhů mouky. Jejich přehled nemusí, a snad ani nemůže být úplný. Řada z nich je k dostání na našem trhu, anebo si je můžete koupit například v Rakousku nebo Německu.

Pokud se rozhodnete některou z nich zařadit do jídelníčku a obohatit jí svůj moučný obzor, seznamte se nejprve s obsahovými látkami, které je výrobce, resp. prodejce, ze zákona povinen uvádět na obalu. Výjimku představují orientální výrobky dovážené ze všech koutů Asie, jejichž prodejci si s podobnými údaji většinou hlavu příliš nelámou a spoléhají na tradiční znalosti tamních konzumentů.

Při výberu mouky, mějte zéž na paměti, že čím víc se vzdalujete rodnému zeměpisnému pásu, což vesměs platí i pro cizokrajné plodiny, tím větší je riziko nákazy některým z mikroorganismů, na které náš imunitní systém není zvyklý a někdy proti nim obtížně hledá obranu.

V zásadě existují tři hlavní skupiny plodin, z nichž lze vyrobit mouku:


Cereálie. Obilniny (též obiloviny) neboli cereálie jsou trávy z čeledi lipnicovitých (Poaceae), využívané, šlechtěné nebo pěstované pro svoje plody (obilky). K výživě slouží v podobě celých zrn nebo mouky. Podle celé řady botanických znaků se z praktického hlediska dělí na dvě skupiny, což je velice zajímavé i v kontextu naší knihy. První skupinu tvoří pšenice, žito, jejich mezirodový kříženec žitovec, ječmen a oves. Do druhé jsou zařazeny bér, čirok, kalužnice křivoklasá neboli korakan, kukuřice, milička habešská čili tef, proso a rýže.

Pseudocereálie. Jsou to regionálně velmi významné druhy, které nepatří mezi trávy, ale hojně poskytují semena zpracovatelná na mouku. Nej rozšířenější jsou quinoa čili merlík čilský, pohanka a laskavec neboli amarant.

Necereálie. Jedná se o několik desítek rostlin nejrůznějšího druhu, od luštěnin až po palmy. Některé jsou považovány za potraviny budoucnosti.

 

Příklady druhů mouky:

Cereální mouky: pšeničná/ semolinová/ špaldová/ kamutová mouka, žitná mouka, ječná mouka, ovesná mouka, bérová mouka, čiroková mouka, jáhlová (prosná) mouka, korakanová/ ragi mouka, kukuřičná mouka, rýžová mouka, tefová mouka,...

Pseudocereální mouky: amarantová mouka, pohanková mouka, quinoová/ kinoová mouka,...

Necereální mouky: artyčoková mouka, bramborová mouka, cizrnová mouka, čočková mouka, dýňová mouka, fazolová mouka, guarová mouka, hrachová mouka, chia mouka, chufová mouka, jamová mouka, kaštanová mouka, kokosová mouka, konopná mouka, kudzuová mouka, lněná mouka, lupinová mouka, maková mouka, mandlová mouka, manioková/ tapioková mouka, marantová mouka/ mouka z arrowrootu, mouka z hroznových jadérek, nopálová mouka, ostropestřecová mouka, podzemnicová mouka, ságová mouka, sezamová mouka, slunečnicová mouka, sójová mouka, tarová mouka/ mouka z tara, žaludová mouka,...

Zdroj: Josef Jonáš a Jiří Kuchař - Tvoje strava je tvůj osud, nakladatelství Eminent

Související články

Bezlepkový jídelníček pro udržení váhy - ženy

25.11.2015 00:01

Odlehčete tělu omezením lepku ve stravě

2.11.2015 00:01

Bez lepku. Bez laktózy. S chutí!

28.7.2015 09:51

Celiakii neboli nesnášenlivosti lepku lze předcházet již v 1.roce dítěte

24.3.2015 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Maca

14.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Acai

1.10.2014 00:01

Jak zařadit superpotraviny do svého jídelníčku: Spirulina

24.9.2014 00:01

Pšenice má negativní vliv na mozek

7.3.2014 00:01

Tři nejlepší bezlepkové mouky

14.1.2014 00:01

20 tipů na zdravé chlebíčky a jednohubky nejen o Vánocích

18.12.2013 00:01

Bezlepkové vánoční cukroví

17.12.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Využití naklíčených semínek ve stravě

24.9.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Quinoa - jeden z nejvíce zdravých zdrojů kompletních bílkovin

17.7.2012 00:01

Proč vám strava neposkytne všechny potřebné živiny

25.5.2012 00:01

Jaké potraviny mohou vyvolávat zdravotní potíže?

26.1.2012 00:01

Recepty na neškodné vánoční sladkosti

15.12.2011 00:01

Celiakie a doporučené potravinové doplňky

10.11.2010 00:00

Laskavec neboli amarant je velmi výživná a zdravá obilovina

27.5.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

Čočka a její zdravotní účinky

31.12.2008 00:00

Žaludová káva

22.12.2008 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

29.8.2007 00:00

Jak tělu pomůžete k bezproblemovému početí

22.2.2007 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Autismus jako metabolická porucha a léčba dietou bez lepku a mléka

2.3.2006 00:00

BEZLEPKOVÁ DIETA

15.2.2006 02:32

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Jak nám mohou být prospěšné jáhly?

24.3.2004 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

Jak zabránit nadměrné tvorbě hlenů

20.5.2003 00:00

Může být příčinou potratů nesnášenlivost obilí?

17.10.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

26.5.2000 00:00

Náš denní chléb

18.5.2000 00:00

Konopí - surovina budoucnosti

6.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *