Mýty a fakta o skladování sýrů

8.11.2017 09:01
Zdravá výživa

Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na váš stůl zraje a pracuje. Zaslouží si tedy zvláštní zacházení. Když se o něj budete správně starat, odmění vás vynikající chutí. Jak ale na to? Možná vás překvapí, kolik zažitých rad se nezakládá na pravdě.

Sýry je ideální uchovávat v ledničce.
MÝTUS
Samozřejmě záleží na tom, o jaký druh sýra se jedná, ale obecně lze říci, že přílišný chlad sýrům nesvědčí. Ideální teplota pro skladování sýra je +8 až +12 °C. Při nižších teplotách je dobré skladovat jen sýry vyzrálé. Polotvrdé a tvrdé sýry (např. parmazán či pecorino) dokonce zrají při teplotách kolem 18 °C. Ideálním místem pro uchovávání sýra je tedy tmavý sklep s vlhkostí kolem 90 %. Pokud nic takového nevlastníte a musíte vzít zavděk ledničkou, pak si zapamatujte, že měkké sýry by měly být v ledničce dole, kde je nejstudeněji, a tvrdé nahoře, kde bývá o stupeň či dva tepleji.

Sýry by se neměly zamrazovat.
FAKT
Pokud sýr zmrazíte a následně opět rozmrazíte, dojde k porušení jeho struktury a tím i k negativnímu ovlivnění jeho chuti. Jedinou výjimkou jsou jemně nastrouhané tvrdé sýry. Ty bez větší újmy zamrazit můžete, stejně jako ze sáčku část odsypat, kdykoliv potřebujete.

Minimální trvanlivost většiny sýrů je tři týdny.
MÝTUS
Tak jednoduché to určitě není. Krájené sýry prodávané u pultu bychom měli spotřebovat do 24 hodin. Tvrdé sýry v původních obalech vám vydrží 4 týdny i déle. Obecně platí, že měkké sýry s nižším podílem sušiny mají nižší trvanlivost a naopak tvrdé sýry s vyšším podílem sušiny vydrží nejdéle. Polotvrdé sýry jako je gouda nebo eidam můžete nenačaté skladovat ve správných podmínkách i dva měsíce. Čerstvé sýry typu žervé by podlehly zkáze velmi rychle. Díky termizaci, tedy záhřevu na teplotu okolo 70 °C, však v původním obalu vydrží dva až čtyři týdny.

Sýry pohlcují pachy z jiných potravin.
FAKT
Stejně jako většina mléčných výrobků mají i sýry tu vlastnost, že do sebe absorbují pachy jiných pochoutek. Zrající a plísňové sýry zase naopak „pachy“ produkují. Proto je dobré sýry uchovávat správně zabalené.

Nejdéle vydrží sýry ve velkých blocích.
PRAVDA
Čím větší je povrch sýra, tím větší je pole působnosti pro plísně a bakterie. Sýry v typických sýrových koláčích pokrytých voskem zrají ve speciálních sklepech i několik let. Naopak plátky či kostičky sýra podléhají zkáze velmi rychle.


Nejlepší je skladovat sýr v mikrotenovém sáčku.
MÝTUS                                                                                                                                                                                         ?Určitě ne! Jak už bylo řečeno, sýr je živá potravina a potřebuje dýchat. To však mikrotenový či jiný plastový sáček neumožňuje. Sýry v něm začnou rychle plesnivět. Nejlepší k uchování sýra je původní obal, ve kterém jste sýr koupili. Pokud to není možné, je možné ho nahradit pergamenovým papírem nebo nemastným papírem na pečení. Krájené sýry, které můžete skladovat jen krátce, je možné zabalit do alobalu. Použít lze i uzavíratelné plastové misky a dózy. Jen je důležité sledovat, nedochází-li u sýrů k nějakým nežádoucím změnám.

Pokud se na sýru objeví plíseň, musí se vždy hned vyhodit.
MÝTUS
Tohle vás zřejmě překvapí, ale pokud na sýru objevíte bílou, tzv. mléčnou plíseň, nelekejte se. Opatrně ji vykrojte a sýr přebalte. Následně ho bez obav servírujte. Potíže mohou nastat, pokud je povlak na sýru jiné než bílé barvy nebo pokud sýrem prorůstá či je netypicky mazlavý nebo hořký.

Nejezte sýry přímo z ledničky.
FAKT
Chcete si na sýru opravdu pochutnat? Nechte ho před jídlem alespoň půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Tuk, který je v sýru nositelem chuti, částečně roztaje a uvolní se aromatické látky, které ze sýra učiní tu pravou pochoutku.

RADA NA ZÁVĚR: Obecně platí, že nejlepší je kupovat jen tolik sýra, kolik ho rychle spotřebujete. Až si na něm pochutnáte, můžete zase vyrazit pro další. Na nějaké velké skladování není většina našich domácností zařízena.

TIP JAROMĚŘICKÉ MLÉKÁRNY:
Na pizzu, těstoviny, zapečené brambory - strouhaný sýr je v kuchyni potřeba každou chvíli. Jak si ulehčit práci a ušetřit čas? Použijte sýr, který je už nastrouhaný. Ale vybírejte pečlivě! Jaroměřická mlékárna je tradiční český výrobce, který do strouhaného sýra, na rozdíl od mnohé konkurence, nepřidává škrob ani žádné konzervanty. Navíc jej dodává ve speciálním, opakovaně uzavíratelném obalu. Jaroměřický strouhaný sýr obsahuje mix sýrů se 45% obsahem tuku v sušině a je k dostání za 39,90 Kč za stopadesátigramové balení. Pozor! Strouhaný sýr je jediný, který je možné bez výrazných změn chuti uchovávat i v mrazáku.



Související články

10 tipů na zdravou snídani

17.10.2017 08:01

Jak správně uchovávat potraviny a neplýtvat

15.9.2017 08:01

Co s vejci?

18.4.2017 00:01

Jak skladovat potraviny, aby déle vydržely čerstvé?

4.1.2017 00:01

5 nejčastějších chyb při skladování potravin

26.10.2016 00:01

Jednoduchá pomazánka na snídani či svačinu

23.9.2016 00:01

Jak dlouho vám vydrží zmrazené potraviny při výpadku proudu

22.3.2016 00:01

Bezpečné skladování potravin je velmi důležité

17.3.2016 00:01

Potraviny pro dobrou náladu

19.8.2015 00:01

Potraviny mohou zabíjet

26.5.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Dusičnany v potravě a jak minimalizovat jejich negativní dopad na zdraví

30.1.2015 00:01

Tipy na 4 rychlé a zdravé svačiny pro děti do školy

8.10.2014 00:01

Syrovátkový protein a vaše zdraví

11.9.2014 00:01

13 potravin, které podporují vznik akné

10.9.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

Jak nejen v létě uchovávat potraviny čerstvé

1.8.2012 00:01

Náhražky potravin místo kvalitních potravin

24.5.2012 00:01

Jaké potraviny mohou vyvolávat zdravotní potíže?

26.1.2012 00:01

Krátký seznam protistresových látek ve stravě

9.9.2010 00:00

Kdy se vyhnout konzumaci sýrů

20.1.2010 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Intolerance na laktózu - nesnášenlivost mléčného cukru může způsobovat průjmy u dětí i dospělých

6.3.2008 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Mléko je pro telata

16.11.2005 00:00

Laktáza pro lepší trávení mléčných výrobků

19.10.2005 00:00

Pozor na mykotoxiny ve výživě

15.9.2005 00:00

Živočišná strava podporuje vznik zánětů při revmatismu

29.8.2005 00:00

Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00

Vliv energie potravin na člověka

22.6.2005 00:00

Ovčí sýr proti rakovině?

29.10.2004 00:00

Krása bez chuti - proč potraviny nechutnají jako dřív

6.5.2004 00:00

Sýr může být stejně návykový jako morfin

19.8.2003 00:00

Pozor na plísně v potravinách

20.2.2002 00:00

Stravou proti depresím

23.1.2002 00:00

Prehistorická dieta je zdravá

14.6.2001 00:00

Stravujeme se opravdu lépe než Američani ?

11.12.2000 00:00

Tak to by mě tedy zajímalo, co vlastně mám jíst ?

19.10.2000 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *