Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00
Zdravá výživa

Jezte ovoce a zeleninu! Obsahuje potřebné vitamíny, minerály a enzymy! To jsou všem dobře známá rčení. Bohužel to nemusí být úplně pravda. A nejen kvůli tomu, že půda je opotřebovaná a chudá na živiny. Také nesprávné skladování a příprava může plody našich zahrad připravit o cenné látky pro naše zdraví. Proto se snažte dodržovat pár následujících zásad, aby jste měli z ovoce a zeleniny co možná největší prospěch.

Ve chvíli, kdy se ovoce či zelenina sklidí, začíná ztrácet některé vitamíny - (beta-karoten je zvlášť citlivý na působení vzduchu a světla). Zkuste se dostavit k zelináři nebo do supermarketu během jednoho až dvou dnů po obdržení nového zboží.

Kupujte pouze zralé, čerstvě vypadající a nepoškozené produkty. Otlučení či hrubé zacházení může zničit vitamíny.

Nekupujte ovoce ani zeleninu již nakrájené: Mnohé supermarkety nabízejí již předkrájenou, předmytou zeleninu a kusy ovoce, jako je meloun nebo ananas. Taková koupě se může zdát výhodná, ale zaplatíte za ni příliš vysokou cenu. Tyto potraviny pro "rychlou" přípravu a konzumaci jsou často ochuzeny o velké množství vitamínů a minerálů, které se ztratí během zpracování. S ovocem a zeleninou by se mělo před použitím manipulovat co nejméně.

Ovoce a zeleninu skladujte na suchém a chladném místě, nejlépe v lednici nebo ve vzduchotěsných plastikových sáčcích. Ani pro snadnější uskladnění je nekrájejte na malé kousky. Zvýšíte tím působení vzduchu, které může zničit vitamíny.

Zabraňte působení tepla a slunečního světla: Některé druhy, například rajčata, broskve nebo hrušky, potřebují být den či dva mimo lednici, aby dozrály. Jiné druhy, banány nebo brambory, by v lednici vůbec neměly být skladovány. Tyto druhy ovoce a zeleniny dejte na studené místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo, které by mohlo poškodit vitamíny.

Ovoce a zeleninu lehce oplachujte pod studenou vodou těsně před použitím. Abyste zabránili ztrátě vitamínů, nenechávejte je dlouho ponořené ve vodě.

Platí pravidlo - ovoce a zeleninu byste měli vydrhnout měkkým kartáčkem těsně před konzumací. Většinou není rozumné je loupat, protože slupka je dobrým zdrojem vlákniny a živin. Pokud ale nekupujete pouze ekologicky pěstované ovoce a zeleninu, jsou případy, kdy je žádoucí je oloupat. Například jablka a okurky se běžně postřikují, někdy i voskují a je možné, že po takové slupce zrovna netoužíte. Někteří vědci navíc nedávno varovali, že jedna z chemických látek, která se užívá k zabránění klíčení brambor, nebyla na lidech náležitě otestována. V tomto případě uděláte nejlépe, když brambory budete loupat. Nemějte strach, že přijdete o důležité vitamíny nebo minerály, většina živin v bramborách se ani v blízkostí slupky nenachází.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Kvuli solannu take radsi oloupat, ale pak cele varit v pare, tim tam snad...
Katerina  |  5.11.2007 19:13

Ano. Súhlasím s ing. Kameníkem. Ja varím brambori vzdy celé a len po...
rewt  |  23.8.2008 13:01

Páni tak já děkuji za článek ale především přispivatelům do diskuze...
Romana  |  13.1.2016 10:19

Nevěřila jsem tomu, ale je to doopravdy tak. Brambory by se měly vařit ve...
barculik  |  13.1.2016 11:36

Brambory jsou v Česku GMO. Způsobují nádory a sterilitu, viz test Mika...
Fromol  |  14.5.2017 12:37

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *