Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

29.8.2007 00:00
Zdravá výživa

Tmavé pečivo doporučují odborníci na výživu. Celozrnné výrobky obsahují více živin a prospívají zdraví. Odborníci zároveň upozorňují, že ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Často jde jen o obchodní název, který charakterizuje barvu pečiva. Tmavé střídky je dosaženo tím, že se do těsta přidá směs pražených obilovin, nejčastěji ječmene nebo žita.

Barva pečiva je pak hnědá až kávová a také v chuti a vůni lze rozpoznat kávovinu. Nejde ale o nezákonný postup ani šizení kupujícího, výrobce jen využívá barevné a chuťové variace a kombinace surovin. Pečivo z takto obarvené mouky ale má stejné vlastnosti, jako by bylo z bílé mouky.

Bílá mouka se mele z vnitřní části zrna a obsahuje méně minerálních látek a vitaminů. Má méně vlákniny a vyšší glykemický index. Člověk poměrně brzy po jídle dostane znovu hlad.

"Vyšší glykemický index vede k většímu vzestupu hladiny cukru v krvi, tedy i k uvolnění většího množství hormonu inzulínu, který mimo jiné podporuje ukládání energie do tukových zásob. Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná - u celozrnného může být dokonce o něco vyšší. Výživová hodnota ale mluví jednoznačně ve prospěch pečiva celozrnného," řekl ČTK obezitolog Pavel Hlavatý z Endokrinologického ústavu.

Celozrnná mouka obsahuje i vnější části zrna, ty jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Z biologického pohledu je zdravější. Výhodou je i nižší glykemický index, a tudíž vyrovnanější hladina cukru v krvi. Jedinou nepříjemností je to, že celozrnné pečivo může mít kratší dobu trvanlivosti než bílé, upozornil lékař.

Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Celozrnné potraviny jsou velice zdravé,ale ve velkém nadužívání...
Iva  |  29.8.2007 09:19

Jsem rád, že se konečně někdo ujal této tématiky. Vedle takových...
Eduard Nud  |  11.2.2008 19:36

Je možné při delším konzumování celozrnného pečiva příbývání na...
25,2.2008 Lenka  |  25.2.2008 19:13

No na redukční dietu to rozhodně není.Pořád je to normální pečivo,...
 |  25.2.2008 20:12

No na redukční dietu to rozhodně není.Pořád je to normální pečivo,...
 |  25.2.2008 20:12

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *