Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00
Zdravá výživa

Vodohospodáři hlídají kvalitu pitné vody v zásobárnách i úpravnách; pokud by ji chtěli teroristé kontaminovat, zřejmě by se ke spotřebitelům nedostala.

"Pokud by se včas přišlo na to, že není s vodou něco v pořádku, je možné zastavit její přípravu a nepustit ji do domácností. Pokud by se ale nebezpečné látky do vodovodních řadů dostaly, bylo by ohroženo mnoho lidí," řekl ČTK Jiří Ruprich z brněnské pobočky Státního zdravotního ústavu.

Ředitel Výzkumného ústavu potravinářského Jiří Celba si však myslí, že vodárenské firmy si kvalitu vody dostatečně hlídají. Někde mají dokonce nádrže s rybami, které jsou na kvalitu vody velmi citlivé. Před nedávnem zavedli tento systém v plzeňské vodárně. Její pracovníci ryby pozorně sledují. Pokud by se u nich projevily nějaké potíže, mohou zasáhnout, aby závadná voda neopustila úpravnu.

Také stát má zájem ochránit pitnou vodu. Ústřední krizový štáb v únoru rozhodl o preventivních opatřeních proti případné teroristické hrozbě, mezi nimi je i zvýšená ostraha zásobáren a úpraven pitné vody.

S ochranou potravin je to ale složitější. Podle Celby se výrobci snaží co nejvíc ochránit samotnou výrobu, i když je to velmi těžké. Přecházejí k technologiím, při nichž je kontakt člověka s potravinou co nejmenší, pokud to je možné. Do výrobních hal nesmějí cizí lidé, uvedl. Bylo by podle něj i velmi obtížné stanovit potravinu, kterou konzumuje nejvíc lidí. Podle Rupricha by bylo možné, aby výrobky kontaminoval nějaký zaměstnanec, který k nim má přístup. Dodal, že každá masová společnost, která se denně spoléhá na práci tisíců dalších lidí, je velmi zranitelná.

Určité riziko hrozí i při přepravě potravin do obchodů. Spotřebitelé by si tedy proto měli důkladně prohlédnout obaly, zda nejsou nějak poškozené, uvedl Celba.

Zdroj: ČTK - Petra Kučerová

Přidat komentář

 
* *