Nebezpečné staré, klíčící či zelené brambory

6.4.2006 00:00
Zdravá výživa

Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může solanin vyvolat trávící a další zdravotní potíže, zvláště u dětí.

Možné negativní účinky přílišné konzumace solaninu:
  • trávicí potíže
  • oběhové potíže
  • tlak a bolesti u srdce
  • bolení hlavy
  • oslabení šlach a chrupavek
  • zhoršení zraku

    Opatření, jak snížit množství solaninu v bramborách:
    1. Klíčící a zimní staré brambory je třeba silně oloupat a místa odkud klíčí, hluboko vyříznout.
    2. Starší nebo klíčící brambory vaříme jen oloupané, zbavené klíčků a skvrnek. Nikdy je nepečeme.
    3. Vařením solanin nezničíte, a proto, pokud pokrm z brambor chutná hořce i poté, co jste okrájeli všechny zelené plochy a klíčky, nejezte ho.
    4. Brambory vaříme s kmínem a s mrkví. Opékáme je na česneku.
    5. Brambory zásadně skladujeme v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká zejména působením světla.

    Autor: mk
  • Související články

    Bramborová jídla, která neohrožují vaši hmotnost

    18.6.2001 00:00

    Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Co jste s Vašimi stránkami udělali ? Nedá se to číst !!!
     |  9.4.2006 11:05

    Seš Kráva
    Eva Č. + Pajk  |  17.12.2012 19:53

    To bychom nejedli žádné uskladněné brambory, nesmysl prostě klíčky...
    Tomaštíj Uh.Hradiště  |  11.4.2014 12:04

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *