Něco k zakousnutí mezi jídly

14.2.2000 00:00
Zdravá výživa

Výzkumy potvrdily, že příjem potravy mezi hlavními jídly může vést k porušení vyváženého stravováni. Ukázalo se, že může vyvolat i fyzické potíže.

Nejlepší variantou je zřejmě příjem potravy podle pravidelného časového rozvrhu bez průběžného mlsání, neboť trávicí ústrojí pak může pracovat rytmicky a k přijetí potravy se může připravit v pravou chvíli. Včas se zapojí do činnosti slinné žlázy a trávicí soustava začne produkovat trávicí šťávy. Jde-li o zdravý organizmus, mají trávící šťávy potřebnou kvalitu a jsou vylučovány v dostatečném množství. S tím souvisí také "zapíjení jídla" nebo pití těsně před jídlem, popřípadě po jídle.Optimální je příjem tekutin asi čtyřicet minut před jídlem a čtyřicet minut po jídle.

Všechny trávicí procesy spotřebují také velké množství energie. Stravujeme-li se podle určitého časového režimu, příprava trávícího ústrojí je dokončena včas. Jestliže však jíme nepravidelně, a to třeba i s odchylkou jedné hodiny, rytmus činnosti trávicího ústrojí je tím porušen, trávicí procesy pak spotřebují ještě větší množství energie, organizmus je tím oslaben a stává se méně odolným vůči infekci. Průběžné mlsání vede k tomu, že se potrava hromadí v žaludku.

Rentgenologické výzkumy; které byly provedeny před mnoha lety, ukázaly, že i pouhých několik soust může posunout vyprázdnění žaludku dokonce i o několik hodin. Přítomnost potravy v žaludku po tak dlouhou dobu může vyvolat gastritidu i žaludeční vředy, protože pokud je potrava v žaludku, žaludek vylučuje velké množství látek, které působí agresivně na žaludeční sliznici; jejich vysoká koncentrace může žaludek oslabit a může vést ke vzniku žaludečního vředu. Při neúplném trávení jsou navíc často vylučovány toxické látky jako například éter, aminy aj., které způsobují intoxikaci mozku, jater, ledvin a dalších jemných tkání. Jako prevenci žaludečních chorob je možno doporučit, abychom svému žaludku dopřáli čas 2,5 - 4 hodin na zpracováni potravy a 1 - 2 hodiny odpočinku před zahájením dalšího trávicího cyklu. To znamená, že délka pauzy mezi hlavními jídly by měla být nejméně pět hodin.

zdroj: Schola vitae - Albert Ignatenko

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Zhubla jsem 13 kilo a to tak že jsem jedla zdravě. Opravdu...
Kačenka- 18- váha 62 výška 167  |  19.7.2009 23:35

Dobrý den. Dělám dvanáctihodinové směny ranní noční. Doma se najím...
Megairon  |  21.1.2018 13:59

Neodbytná myšlenka je obsese. Tohle moc dobře znám. Na váš stav je...
Megairon  |  21.1.2018 14:08

To já bych nejraději zakousl svoji tchýni a klidně v kterokoliv dení...
Vinca  |  21.1.2018 21:56

Pokles cukru v krvi není cukrovka. Ten může nastat i u zdravého člověka...
Diabetik  |  22.1.2018 08:23

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *