Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej

27.9.2002 00:00
Zdravá výživa

Olivový olej je jeden ze zdraví nejvíce prospěšných olejů. V zemích okolo Středozemního moře, kde je největší spotřeba tohoto oleje, je proti evropskému průměru nižší výskyt srdečních, cévních i nádorových chorob. Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Olivový olej má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru. Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém - snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vařeni i smaženi. Jak si vybrat pro zdraví nejvhodnější olej a jak jej správně uchovávat?

Především záleží na kvalitě samotných oliv, na způsobu pěstování a lokalitě, kde se pěstují a na jejich zpracování.
Podle způsobu zpracování rozlišujeme následující druhy:
1) nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením “extra panenský“ (extra virgine), získaný pouze mechanickým lisováním za tepelných podmínek nezpůsobujících změnu kvality.
2) o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je “panenský“ (virgine), získaný stejným způsobem jako předchozí.
3) olivový olej “bez přídomku“ vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými.
4) nejméně kvalitní olej je “z olivových výlisků“ (di sansa d'.oliva - olive leaf), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými.

Na co si je třeba dávat pozor:

  • starý olej ztrácí chut' i kvalitu, proto kontrolujte datum výroby a hranici použitelnosti
  • světlo snižuje kvalitu oleje, proto by měl být plněn do tmavých, nejlépe zelených lahví
  • při skladování v teple dochází k chemickým reakcím, které podstatně sníží kvalitu
  • kvalitní olivový olej s označením “extra vergine“ skutečně voní po olivách

    Zpracováno podle knihy M.J. Černická - Česká kuchařka podle krevních skupin

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Někdo třeba ten panenský olej snídá a vůbec není nemocný,dá si jednu...
Mno  |  19.2.2018 20:28

potreboval jsem vajicka, cider a nejake drobnosti, tak jsem sel nakupovat....
Mimochodem  |  19.2.2018 20:35

Já používán zásadbně olej z Emiglia Romagna,chodím za výrobcem,je to...
No  |  19.2.2018 23:59

olivový olej je zdravý, ale na smažení se nehodí a na to je ho škoda. V...
j  |  20.2.2018 16:43

jinak husí sádlo je tady výborné, není vůbec nějak zvlášť...
j  |  20.2.2018 16:45

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *