Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej

27.9.2002 00:00
Zdravá výživa

Olivový olej je jeden ze zdraví nejvíce prospěšných olejů. V zemích okolo Středozemního moře, kde je největší spotřeba tohoto oleje, je proti evropskému průměru nižší výskyt srdečních, cévních i nádorových chorob. Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Olivový olej má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru. Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém - snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vařeni i smaženi. Jak si vybrat pro zdraví nejvhodnější olej a jak jej správně uchovávat?

Především záleží na kvalitě samotných oliv, na způsobu pěstování a lokalitě, kde se pěstují a na jejich zpracování.
Podle způsobu zpracování rozlišujeme následující druhy:
1) nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením “extra panenský“ (extra virgine), získaný pouze mechanickým lisováním za tepelných podmínek nezpůsobujících změnu kvality.
2) o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je “panenský“ (virgine), získaný stejným způsobem jako předchozí.
3) olivový olej “bez přídomku“ vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými.
4) nejméně kvalitní olej je “z olivových výlisků“ (di sansa d'.oliva - olive leaf), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými.

Na co si je třeba dávat pozor:

  • starý olej ztrácí chut' i kvalitu, proto kontrolujte datum výroby a hranici použitelnosti
  • světlo snižuje kvalitu oleje, proto by měl být plněn do tmavých, nejlépe zelených lahví
  • při skladování v teple dochází k chemickým reakcím, které podstatně sníží kvalitu
  • kvalitní olivový olej s označením “extra vergine“ skutečně voní po olivách

    Zpracováno podle knihy M.J. Černická - Česká kuchařka podle krevních skupin

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Podle výzkumu značky Monini, která se specializuje na extra panenské...
názor  |  15.2.2016 13:37

preferuji řepkový olej, slunečnicový mi do kuchyně nesmí. Olivový,...
Renata  |  15.2.2016 13:54

Ja drive preferoval slunecnicovy,ale dnes ho nechci,zbytek panenskeho...
Vseved  |  15.2.2016 16:55

Nevim co je to posledni dobou za modu,smazit na kokosovym oleji. Je to...
Liskovy vorech  |  16.2.2016 14:17

Jím je to úplně jedno hlavně, že je nejlevnější a nejvíce na něm...
(_!_)  |  16.2.2016 16:53

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *