V Německu berou akrylamid v potravinách vážně

19.11.2002 00:00
Zdravá výživa

Pravděpodobnou tvorbu rakovinotvorného akrylamidu v potravinách, na kterou na jaře přišli náhodou švédští vědci, začalo brát Německo vážně. Kvůli řadě otevřených vědeckých otázek ale ještě nemají úřady v této věci jistotu, a tak začaly shromažďovat v létě vzorky u více než 600 produktů. První předběžné výsledky to spíše zamotávají: některé druhy pečiva vykazují vysoké hodnoty jedu, některé žádné.

Ministryně zemědělství a ochrany spotřebitelů Renate Künastová alespoň varovala a radila jíst méně bramborových hranolků a lupínků (chipsů). Vzhledem k tomu, že zatím chybějí pádné důkazy o škodlivosti látky obsažené v mnoha potravinách, nelze ani zavést závazné hraniční hodnoty akrylamidu v potravinách. Také "zákon o zákazu pečených brambůrek" by neměli spotřebitelé očekávat, uklidňovala na druhé straně ministryně.

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký ČTK potvrdil, že akrylamid lze zjistit v řadě potravin. Upozornil, že konzumace smažených potravin není vhodná, zejména ne pro děti. "Akrylamid vzniká i při pečení chleba, je všude. Je ale potřeba se vyhýbat potravinám, kde je ho hodně, a to jsou hranolky a lupínky," řekl.

Akrylamid vzniká u potravin bohatých na uhlovodany jako vedlejší produkt hnědnoucí reakce při pečení, smažení, grilování či fritování jak v průmyslové výrobě, tak i v domácí troubě. Oč tmavší jsou ve výsledku například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva, káva či pražené kukuřičné vločky (cornflakesy), o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky. Při pokusech na zvířatech vyvolává akrylamid rakovinu a poškozuje dědičné informace. V průmyslu se používá například jako těsnící materiál při výstavbě tunelů, některé země jej však pro jeho rakovinotvornost odmítají i jako těsnění.

Německá vláda by ráda stanovila skutečné rizikové hodnoty látky co nejdříve. Doufá, že nejpozději na jaře příštího roku bude mít v ruce věrohodné poznatky o konkrétním zdravotním nebezpečí. Výrobce vyzvala, aby už nyní měnili výrobní postupy a hodnoty snižovali. Spotřebitelé dostávají radu spíše vařit a pokud už pečou nebo smaží, pak jen pomalu a nikoli do hněda nebo dokonce do černa, a odpustit si tedy kýženou křupavou kůrčičku.

Úřadům je podle médií pravděpodobně dostatečně známo, v jakých vzorcích je předběžně látky nejvíce, ale zákazníci se to zatím nedozví. K tomu chybí v Německu dostatečná právní opora. Uveřejnění je riskantní, protože při nedostatečném vědeckém poznání by státu hrozilo, že by pak od něj mohla firma vyžadovat tučné odškodné. Bez pochybností se navíc vliv látky prokázal dosud jen na krysách, ale nikoli na člověku.

Luboš Šebestík - ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dnes jsem se v Metru dočetla, že se akrylamid nesmí používat ani na...
Máňa  |  19.11.2002 16:05

Myslim si osobne,ze o tychto veciach,by sa malo viac rozpravat na...
 |  11.1.2007 21:37

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *