Nutriční desatero pro zdravé ledviny bez ledvinných kamenů

17.1.2017 00:01
Zdravá výživa

Prevence vniku ledvinných kamenů se liší u zdravých lidí a pacientů, kteří již trpí urolithiázou neboli ledvinnými kameny.

Nutriční desatero pro zdravé ledviny
Vypijte minimálně 2 l tekutin a při nadměrném pocení, zvýšené tělesné námaze, dlouhodobém pobytu v horkém prostředí nebo průjmu příjem tekutin úměrně zvyšte.
Příjem tekutin během dne rovnoměrně rozdělte do menších dávek (pijte zhruba ?ve 2-3hodinových intervalech).
Před spánkem vypijte přibližně 0,5 l tekutin a tekutiny doplňujte i po nočním močení.
Pijte především přírodní vodu bez obsahu cukru a chemických přídatných látek ?(měla by tvořit polovinu přijatých tekutin).
Do každodenního pitného režimu zařaďte přírodní minerálky (slabě i středně mineralizované vody můžete pít dlouhodobě).
Pitný režim by měl být pestrý, proto střídejte i bylinné čaje, ovocné šťávy (nejvhodnější je 100% pomerančová) a mléko.
Omezte příjem piva a alkoholu vůbec.
Stravujte se střídmě a rozmanitě (ideální je středomořská kuchyně), nepřekračujte svůj optimální energetický příjem (hodnoty BMI by se měly pohybovat v rozmezí 20-25).
Ve svém jídelníčku omezte denní příjem živočišných bílkovin na nejvýše ?0,8-1 g/kg tělesné hmotnosti.
Omezte také příjem soli na nejvýše 4-5 g za den, věnujte pozornost složení potravin (mohou obsahovat sůl v podobě stabilizátoru, konzervantu, dochucovadla nebo barviva).

Specifická opatření

U pacientů s urolitiázou (onemocnění ledvinovými kameny) je prevence vzniku nových ledvinových kamenů trochu složitější. Nutriční doporučení se musí upravit podle výsledků složení již vytvořených ledvinových kamenů a podle individuálních potřeb pacienta. Nicméně obecné zásady níže platí pro všechny pacienty s nejčastěji se vyskytujícími ledvinovými kameny, tj. kameny ze šťavelanu vápenatého a z kyseliny močové.   

Nutriční opatření u kamenů ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)
Těmto pacientům se doporučuje snížit příjem živočišných bílkovin, tedy masa a masných výrobků (jedna porce masitého pokrmu by neměla překročit hmotnost 100 g za syrova, vhodné je také zařadit do jídelníčku 2-3x týdně bezmasé dny) a omezit konzumaci potravin obsahujících šťavelany. Vysoký obsah této látky má špenát, zelí, rebarbora, fazole, grepy ?a pomeranče, čokoláda, kakao a silný černý čaj. Pacienti s ledvinovými kameny ze šťavelanu vápenatého by naopak měli přijímat větší množství vlákniny, ideálně pravidelnou konzumací vhodného čerstvého ovoce a zeleniny ke každému dennímu chodu. Dostatek vlákniny je také v sušeném ovoci, mandlích, hnědé rýži, celozrnném pečivu, ovesných vločkách. Důležitý je ?i příjem vápníku, ale na střídmé hranici (600-800 mg denně, rozdělených do několika dávek).

Nutriční opatření u kamenů z kyseliny močové (urátové)
Pacienti s těmito kameny by měli omezit potraviny, které obsahují vyšší množství purinů, např. vnitřnosti, uzeniny, rybí konzervy, masa mladých zvířat, kořenící směsi, luštěniny, špenát, reveň. Absolutně nevhodný je alkohol. Naopak velice vhodné je zařadit do pitného režimu alkalické léčivé minerálky, které obsahují větší množství zásadotvorných minerálních látek, a napomáhají tak vyrovnávat pH moči. Alkalizovat moč, která je u pacientů s kameny z kyseliny močové velmi kyselá, napomáhají také brambory, všechny druhy zeleniny a ovoce, mléko a výrobky z celozrnné mouky.

Mgr. Miroslava Matějková, DiS., registrovaný nutriční terapeut
1. LF UK a VFN Praha




Přidat komentář

 
* *