Obsah purinů v potravinách

20.9.2010 00:00
Zdravá výživa

Pro různé potraviny jsou stanoveny také rozdílné obsahové hodnoty purinů. Tato skutečnost je založena na rozdílných metodách měření během prováděných výzkumů. Například obsah purinů v zelenině má přirozeně kolísavý charakter, podle stádia růstu a doby sklizně.

Rovněž i hodnota kyseliny močové, vytvořené z purinové složky, může být rozdílná, protože během skladování se purinová složka může měnit. Na tomto základě je sestavena tabulka informující o obsahu kyseliny močové v potravinách. Následující přehled vám pomůže, vybrat si takové potraviny, které by odpovídaly vašemu stavu.

Extrémně vysoký obsah purinů (nad 300 mg/100 g*)

Masové extrakty, droždí (kvasinky), vnitřnosti, telecí brzlík, uzené šproty.

Velmi vysoký obsah purinů (nad 150 mg/dl*)

Pohanka, pstruh, husa, herinek, luštěniny, humr, krabi, makrely, slávka jedlá, vepřové maso, slunečnicová semínka.

Střední (průměrný) obsah purinů (hodnota mezi 75 a 150 mg/100 g*)

Burské oříšky, ječmen, ovesné vločky, proso (jáhly), hovězí maso, treska, platejs, candát.

Nízký obsah purinů (pod 75 mg/100 g*)

Máslo, vejce, zelenina, lískové ořechy, med, brambory, mandle, marmeláda, mléko a mléčné výrobky, ovoce, rýže, žito, tofu, vlašské ořechy, cukr.

* Hodnota se vztahuje k vytvořenému množství kyseliny močové.

Zdroj: Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána

Související články

Formy dny

9.5.2007 00:00

Dnavý záchvat

4.5.2007 00:00

Příčiny dny

13.3.2007 00:00

Puriny a kyselina močová

24.1.2007 00:00

Alfalfa - bohatý zdroj živin

9.8.2006 00:00

Vojtěška Alfalfa na překyselení organismu

18.1.2006 00:00

Zdraví vnitřních orgánů a kloubů spolu souvisí

3.6.2005 00:00

Alfalfa - přírodní zdroj vitality

1.12.2004 00:00

Dna a pití alkoholu

27.3.2003 00:00

Kdy užívat juku?

12.2.2003 00:00

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Nějak jste zapomněli na kakao, které má skutečně jeden z nejvyšších...
Olina  |  27.9.2010 10:03

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *