Odkud k nám jídlo putuje? aneb Jak zjistit původ potravin?

7.6.2017 00:01
Zdravá výživa

Obchody dnes přetékají zbožím. Můžeme si vybírat potraviny z celého světa. Přesto se lidé stále častěji ptají po těch českých. Proč? Důvodů proč jíst regionální potraviny je mnoho. Shrňme si pět nejdůležitějších:

  1. Jen regionální potraviny mohou být opravdu čerstvé. 

Dostanou se ke spotřebiteli rychleji, nemusejí obsahovat konzervanty ani jiné nežádoucí přísady.

  1. Jejich koupí podporujete českou ekonomiku.

Podle studie New Economics Foundation, jakákoliv částka, kterou utratíme za lokální produkty, přinese domácí ekonomice dvojnásobný příjem.

  1. Potraviny vyrobené v naší republice musejí splňovat velmi přísné normy. 

Ty často neplatí pro potraviny, které se k nám jen dováží.

  1. Při dovozu potravin z vzdálených zemí trpí životní prostředí.
  2. Regionální potraviny přispívají k různorodosti a kráse tradiční české krajiny. 

 

 

Jak však zjistit, odkud k nám jídlo skutečně putuje? Na všech potravinách živočišného původu musí být uveden tzv. veterinární ovál (identifikační značka zdravotní nezávadnosti), ze kterého lze zjistit zkratku státu, kde byla potravina vyrobena (CZ = Česká republika, DE = Německo, PL = Polsko, atd.), a pod ní je číslo výrobního podniku (dle čísla lze identifikovat českého výrobce na webových stránkách SVS ČR). 

 

 Bohužel ani tato značka není všemocná, protože pod pojmem „výrobce“ se může skrývat pouze poslední zpracovatel. Přesto bychom této značce měli věnovat pozornost. Pomůže nám rychle identifikovat potraviny, které z Čech či Moravy nepocházejí. Také není od věci zapamatovat si kód oblíbeného výrobce, o kterém s jistotou víte, že tu má nejen svou výrobu, ale také že zpracovává výhradně lokální suroviny. Takovým výrobcem je například Jaroměřická mlékárna, jejíž kód je CZ 221.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Související články

Pravda o tucích: potřebujeme i nasycené tuky

31.5.2017 00:01

Pěstujte si zeleninu doma - klidně i na balkoně

12.5.2017 00:01

Vyznáte se ve značení potravin?

11.5.2017 00:01

Paradoxy nízkotučné stravy a hladiny cholesterolu

2.5.2017 00:01

Co vše skrývají vejce pod skořápkou

13.4.2017 00:01

Umíte číst z obalů potravin?

31.3.2017 00:01

Pěstujte si vitamíny doma v misce

22.3.2017 00:01

Jsou zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?

9.3.2017 00:01

Jak v zimě jíst zdravě a ušetřit

14.2.2017 00:01

Jaká strava není vhodná pro děti

27.1.2017 00:01

Vařte (a zhubněte) podle ročních období

25.1.2017 00:01

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

12.8.2015 00:01

Jak naučit jíst děti zdravě

15.7.2015 00:01

Nová generace potravinových doplňků pro zdraví

11.6.2015 00:01

Dusičnany v potravě a jak minimalizovat jejich negativní dopad na zdraví

30.1.2015 00:01

Jednoduchý trik na odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny

10.12.2014 00:01

Nakupujte častěji, nakupujte čerstvé potraviny

14.5.2014 00:01

Co znamená Bio kvalita potravin?

20.12.2013 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

Čerstvý ovocný či zeleninový fresh, nebo džus z krabice?

14.5.2013 00:01

Vegikapsle: Vitamínové kapsle bez hovězího

24.1.2013 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Bio je o životním stylu celé rodiny

16.11.2011 00:01

Desatero zdravého životního stylu

26.7.2011 00:00

Desatero rad na ozdravení životního stylu

12.1.2011 00:00

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

24.12.2010 00:00

Dělení balených vod

13.5.2010 00:00

Měli byste užívat pravidelně multivitamín?

29.3.2010 00:00

Éčka součástí léků

16.2.2010 00:00

Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

11.1.2010 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

Dětské cereálie nejsou vhodnou každodenní snídaní

19.1.2009 00:00

Nízkotučné potraviny nejsou pro děti vhodné

29.4.2008 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Jedy v zemědělství

21.3.2006 00:00

Sezónní strava v létě

19.7.2005 00:00

Kvalitní pitný režim

21.12.2004 00:00

Nevyhýbejte se tukům

10.6.2004 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Ani pestrá strava nedodává tělu všechny potřebné živiny

18.3.2002 00:00

Když ve stravě chybí tuky aneb rizika nízkotučných diet

22.11.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *