Olivový olej blokuje gen působící rakovinu

18.1.2005 00:00
Zdravá výživa

Středomořská kuchyně s velkým množstvím olivového oleje může snížit riziko nádorových onemocnění. K tomuto závěru docházejí epidemiologické studie. Příčinu tohoto účinku olivového oleje zjistili američtí badatelé na příkladu rakoviny prsu. Ve svém nejnovějším čísle o tom informuje americký časopis Annals of Oncology.

Kyselina oleinová, jež je hlavní součástí olivového oleje, snižovala při laboratorních pokusech aktivitu genu Her-2/neu o 46 procent.

Geny působící rakovinu, které se označují jako onkogeny, obsahují informaci pro vytváření proteinů, jež podněcují buňky k nekontrolovanému dělení. Onkogen Her-2/neu je velmi aktivní ve 20 procentech všech případů rakoviny prsu a bývá spojován s agresivním růstem nádorů.

Zdá se, že kyselina oleinová v olivovém oleji posiluje účinek i u nás užívaného léku herceptin, který poslední dobou získal širokou popularitu jako zástupce nového směru léčby zhoubných nádorů prsu. Základním mechanismem účinku tohoto léku je posílení imunitního systému v boji s nádorem.

Zdroj: ČTK.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Začala jsem více v kuchyni používat olivový olej,teprve teď si...
Pavla  |  10.7.2007 23:24

Dobrý den, mohl bych se zaptat na onoho léčitele Machalu? Odkud...
Jiří  |  28.1.2013 15:33

Důležitou podmínkou účinnosti je ovšem užívat olivový olej...
!  |  28.1.2013 16:22

Zdravím, olivovému oleji jsem nikdy moc nefandila připadal mi zbytečně...
Míša  |  28.11.2014 14:19

Já užívám olivový olej několik měsíců a rakovinu jsem nedostal,...
pro !  |  29.11.2014 19:24

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *