Ořechy a semena jako zdroj živin

3.2.2010 00:00
Zdravá výživa

Většina ořechů s výjimkou kokosu obsahuje 15-20 % bílkovin, 50-65 % tuků a 2-3 % vlákniny. Dále je významný obsah vitaminů skupiny B, přičemž mandle vynikají mimořádně vysokou hodnotou vitaminu B3 (niacin), zato nemají skoro žádný vitamin B6 (pyridoxin). Arašídy zase vyndají vysokým obsahem vitaminu A a kyseliny pantotenové. Všechny ořechy mají vysoký obsah vitaminu E. Kromě toho jsou bohaté na hořčík, vápník a zinek. Lískové ořechy vynikají obsahem železa a mědi.

 

Hodně důležité je konstatování, že ze všech druhů ořechů pouze lískové a mandle (obojí s osemením) jsou zásadotvorné.

Teoretické výhody

           Vysoký obsah energie díky vysokému obsahu tuků.

           Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin.

           Relativně vysoký obsah všech tří živin.

           Vysoký obsah draslíku.

           Minimální obsah sodíku.

           Nulový obsah cholesterolu.

           Vysoký obsah některých důležitých stopových prvků.

           Možnost použití i pro výživu batolat, když se specificky upraví

           Relativně vysoký obsah vápníku.

           Vysoký obsah vitaminů skupiny B, D a E a cholinu a lecitinu.

           Relativně vysoký obsah železa.

Teoretické nevýhody

           Riziko alergie.

           Riziko dráždění žlučníku a žaludku.

           Riziko žluknutí obsažených tuků.

           Riziko plesnivění.

           Omezený sortiment.

           Velmi vysoká cena.

           Často velmi nízká kvalita.

           Obecně nepříliš vhodné pro výživu dětí

Zdroj: Petr Fořt – Tak co mám jíst, nakladatelství Grada

Přidat komentář

 
* *