Otrava jídlem

12.10.2001 00:00
Zdravá výživa

Celá řada lidí si alespoň jednou za život protrpí otravu jídlem. Výskyt otrav z jídla způsobených bakteriemi a viry stále stoupá: v roce 1994 byl například jen v Anglii a Walesu hlášeno asi 87 000 případů (v roce 1992 pouze 65 000). Přitom se odhaduje, že asi desetkrát tolik jich není hlášeno vůbec. V následujícím článku so dovíte, jaká rizika vám hrozí a jak správně zacházet s potravinami.

Bakterie obsahuje většina potravin. Pokud jídlo neskladujeme ve správnýc podmínkách, tedy čerstvé jídlo v chladu a horká jídla skutečně horká, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. Z teplého počasí proto dochází k otravám jídlem mnohem častěji.

K potravinám, s nimiž musíme zacházet zvlášť opatrně, se řadí nedovařená drůbež a maso, nepasterované mléčné výrobky, rýže, která stála příliš dlouho na teple nebo která byla nesprávně ohřívána, korýši a měkýši z neznámých zdrojů, zkažené tučné ryby, vařené masné výrobky, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s nakřáplou skořápkou.

Odborníci doporučují nejíst vůbec syrová vejce a nepodávat těhotným ženám, kojencům, nemocným a starším lidem vejce vařená na měkko. Těhotné ženy by se také měly vyhýbat paštikám a měkkým sýrům (brie, camembert), neboť bývají často kontaminovány bakterií Listerla monoccytogenes, která může poškodit plod.

OMEZIT RIZIKA
Jídlo bývá nejčastěji kontaminováno přenosem bakterií z dýchacího ústrojí nebo z výkalů. Lidé by si proto měli vždy umýt ruce, než se začnou dotýkat potravin, a při manipulaci s jídlem by neměli smrkat. Také domácí zvířata přenášejí bakterie, a proto je nepouštějte do kuchyně a k prostřenému jídelnímu stolu. K otravám jídlem dochází častěji v létě než v zimě, a proto je zvlášť v horkých letních měsících důležité jídlo správně skladovat.

Zkontrolujte, zda se teplota v ledničce pohybuje mezi 0-5 °C. Pokud nemá lednička vestavěný termostat, vyplatí se koupit speciální teploměr. Vždy zkontrolujte datum výroby uvedené na výrobku a jídlo zásadně spotřebujte dřív, než vyprší doba maximální trvanlivosti. Jídlo, které páchne, vypadá nebo chutná podezřele, bez milosti vyhazujte.

Mnoho bakteriálních kmenů však bohužel tímto způsobem svou přítomnost najevo nedává. Proto je třeba všechny potraviny řádně chladit, hygienicky připravovat a důkladně vařit při správné teplotě.

VYSOCE RIZIKOVÉ POTRAVINY
Při otravě jídlem nejvíc riskují zejména těhotné ženy, starší lidé a malé děti, chronicky nemocní a lidé s oslabeným imunitním systémem, jako jsou pacienti trpící rakovinou a AIDS. Hlavně tito lidé by si proto měli dát na níže uvedená jídla pozor.

Vejce jsou hlavním zdrojem salmonely, bakterie, která je běžnou příčinou otravy jídlem. K příznakům salmonelózy patří břišní křeče a zvracení. Této bakterii se daří ve vaječných krémech, salátech a jiných pokrmech obsahujících syrová nebo nedovařená vejce, zvlášť pokud se neskladují v ledničce. Salmonelu zničíte vařením vajec ve skořápce po dobu 7 minut, bez skořápky 5 minut nebo smažením po každé straně nejméně 3 minuty. Jídlům ze syrových vajec, jako jsou čerstvě připravené pudinkové krémy a různé majonézy, se raději vyhýbejte.

Drůbež bývá zdrojem salmonely a další bakterie zvané Campylobacteria. Obě bakterie způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a průjem trvající až pět dnů. Kuře a krocana před přípravou zcela rozmrazte v chladném prostředí ledničky nebo spíže (nikoliv na kuchyňském stole, kde je příliš teplo) a vařte při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. Drůbež nikdy nejezte, má-li maso růžovou barvu nebo je-li krvavé. Zabodnete-li vidličku do nejhlubšího masa na stehně, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva. Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, nesmíte se rukou, kterou jste se dotýkali syrového masa a drůbeže - nebo hnětli karbanátky , dotknout například kostky ledu nebo jakékoli potraviny, kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak byste bakterie mohli rozšířit.

Bakterie se mohou skrývat také v nádivce, do níž se dostaly ze syrového masa: nádivka se uvnitř drůbeže jen málokdy pořádně propeče. Naplňte drůbež nádivkou až těsně před tepelnou úpravou. Drůbež pak zvažte a vypočtěte si čas potřebný na její důkladné propečení. Uděláte lépe, budete-li nádivku péci v samostatném pekáči. Chceteli mít opravdu jistotu, změřte si teplotu nádivky před podáváním na stůl - měla by být alespoň 75 °C.

Doporučení a varování
  • Pamatujte si, že bakterie se nacházejí na všech potravinách. Jakékoliv jídlo proto může být kontaminováno i škodlivými bakteriemi.
  • Před manipulací s jídlem si umyjte ruce a všechna drobná zranění a oděrky zakryjte náplastí.
  • Před uložením pečené drůbeže do lednice vyjměte nádivku.
  • Pro syrové maso, drůbež a ryby používejte zvláštní prkénko. Vařená a syrová jídla skladujte vždy odděleně.
  • Maso vždy důkladně propečte.
  • Vařené jídlo ohřívejte pouze jednou, a to důkladně.
  • Uvařená jídla neudržujte dlouho teplá, bakterie se totiž v teple rychle množí.

    Tělo se špatného jídla zcela přirozeně zbavuje zvracením, a proto je třeba zvracení vyvolané otravou vydržet a nesnažit se ho odvrátit. Hlavním rizikem otravy jídlem u dětí a nemocných je dehydratace a ztráta nezbytných minerálních látek z těla. Ztrátu tekutin, solí a cukru je třeba nahradit. Po dobu trvání příznaků pijte zředěný roztok cukru, glukózy nebo medu, a pokud jste ztratili hodně tekutin, rozpusťte v převařené vodě i trochu soli. Heřmánkový čaj pomáhá na žaludek a má celkově tišící účinky.

    Po otravě asi nebudete mít zvláštní chuť k jídlu. Jakmile vám bude lépe, zkuste ukonejšit překyselený žaludek kouskem banánu. Snězte také jeden živý jogurt, nahradíte tak prospěšné bakterie ve střevech. Nové síly načerpáte z nedráždivé diety: po dobu 24 až 48 hodin po otravě doporučují odborníci z Harvardovy univerzity takzvanou kojeneckou dietu: banány, rýži, jablka a topinky.

    Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
    Knihu můžete zakoupit na www.001shop.cz
  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Můj syn měl salmonelu a proto nikdy více tady toto
    Marie Vykydalova  |  8.8.2009 00:32

    naši mi otrávili život, byla jsem často nemocná, vydělávali peníze...
    rybíz  |  12.9.2015 07:39

    Proč vydělávali peníze, aby ses bála? Kupovali ti za ně strašidla?
    ?  |  14.9.2015 15:48

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *