Ozařované potraviny

17.2.2000 00:00
Zdravá výživa

Ozařování bylo oslavováno jako vynikající nový způsob jak udržet potraviny delší dobu čerstvé.

Princip této metody spočívá v tom, že potraviny jsou vystaveny vysokým dávkám radiace, které zabrzdí množení bakterií. Pokud je dodržen správný postup, nebezpečí radioaktivity u těchto potravin nehrozí; nicméně nevyhnutelně v nich dochází k chemickým změnám.
Zářeni rozbíjí v potravinách některé molekuly. Produkty tohoto štěpení se následně slučují v nové molekuly; nově vzniklé chemické látky - nazývané radiolytické produkty nebo specifické radiolytické produkty - jsou obsaženy právě jen v ozářených potravinách. Přísné testování těchto chemických látek vedlo k závěru, že jejich množství v ošetřených výrobcích nejsou natolik velká, aby mohly jakkoliv poškodit organismus. Kdo si ale může být jistý?

zdroj: Jane Alexander - Detoxikační program

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Z vedeckeho hlediska nevim, ale mam nejak silne vyvinute citeni a z masla...
lalala  |  18.10.2007 09:08

V německu je takovéto ozařování zakázáno. Nebuďte paranoidní. :-)
Tosha  |  17.5.2009 22:41

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *