Papája a lidský papilomavirus (HPV)

18.6.2010 00:00
Zdravá výživa

Infekce virem HPV se velmi často vyskytuje u žen s rakovinou děložního čípku. Podle jedné studie dochází u žen, které měly zvýšený příjem beta-kryptoxantinu, luteinu, zeaxantinu a vitamínu C, v menší míře k infekcím HPV, virem způsobujícím rakovinu děložního hrdla.

Vědci dospěli k závěru, že pokud žena zkonzumuje za týden alespoň jeden plod papáje (obsahující všechny výše zmíněné látky), bude mít menší riziko nákazy HPV než žena, která papáje nejí.

Výběr a skladování papáje:

Tvrdé a zelené papáje jsou nezralé a nikdy zcela nedozrají. Vybírejte plody, které jsou celé nebo částečně žluté.

Papája se při stisku musí trochu podvolit, ale nesmí být měkká na konci stopky.

Nekupujte plody pomačkané, svraštělé nebo s měkkými místy.

Nedozrálé papáje skladujte při  pokojové teplotě, dokud celé nezezlátnou.

Chcete-li dozrávání urychlit, nechte plod v hnědém papírovém sáčku při pokojové teplotě. Pak jej můžete až 5 dní skladovat v lednici.

Doporučení na přípravu a podávání:

Papáji omyjte chladnou tekoucí vodou, rozkrojte na půlky a semínka vydlabejte lžící.

Dužinu smíchejte s mlékem, jogurtem či pomerančovou šťávou, abyste získali chutný dezert.

Dužinu rozmixujte a připravte z ní zálivku na salát či použijte jako základ zmrzliny.

Plátky papáje můžete přidat do kteréhokoliv ovocného salátu.

Z papáje se dají připravovat pálivé a pikantní omáčky - salsy.

Papájová semínka chutnají jako černý pepř. Můžete je usušit, umlít a ochucovat jimi saláty a další jídla.

Tuhé maso můžete přes noc marinovat v papájové šťávě, aby změklo.

Zdroj: David Grotto-101 potravin, které vám mohou zachránit život, nakladatelství Levné knihy

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Kristova noho: "Infekce virem HPV se velmi často vyskytuje u žen s...
Textomaniak  |  21.6.2010 10:06

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *