Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

5.1.2017 00:01
Zdravá výživa

Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Dokonalý pokrm pro lidské zdraví? Zmrzlina s příchutí kakaa, oříšků a zeleného čaje. Valerio Sanguigni, kterého od dětství fascinoval kornout zmrzliny, se stal později kardiologem. Když tento profesor z Tor Vergata hledal elixír dlouhověkosti pro srdce, vrátil se ke své dávné vášni pro zmrzlinu. A dal si patentovat recept na potravinu, která podle jeho výzkumů se svým koncentrátem antioxidantů umožňuje mladým rychleji běhat a starým zase udržet si zdraví.

“Chtěl jsem vnést světlo do džungle látek, které obsahují antioxidanty. Zjistil jsem, že mnohé pokrmy na našem stole ztrácejí své vlastnosti. Potraviny, které nejlépe zachovávají tyto látky, jsou právě sušené ovoce, kakaové boby a zelený čaj, a to zejména při nízkých teplotách. Dal jsem si patentovat svou zmrzlinu, která je mimochodem velmi dobrá, a nazval jsem ji Powellnux, Kdo říká, že zdravá jídla musejí být nutně nechutná a naopak?“ říká Valerio Sanguigni.

Bude však třeba nějaký čas, než se tento elixír dostane do našich kornoutů nebo do nanuků, které se snadněji přepravují. Zdravá zmrzlina byla zatím vyrobena v malých dávkách, aby mohla být podrobena nejrůznějším vědeckým testům. “Krém byl vyroben podle tajného receptu v laboratoři na severu Itálie, kde je dostatek dobrých ořechů. Finální produkt, tedy zmrzlina, byla vyrobena v římské mrazírně,“ vysvětluje profesor Sanguigni.

Dobrovolníků ochotných podrobit se testům tentokrát bylo dost. Čtrnáct osob ve věku od dvaceti do osmatřiceti let prošlo nejprve krevními testy, které se po pozření 100 gramů zmrzliny zopakovaly. Pak měli ze všech sil šlapat na rotopedu. Prokázalo se to, co Sanguigni předvídal: antioxidanty prospívají srdci a zlepšují fyzický výkon.

Jak ukázaly další výzkumy, pouhá lžička zmrzliny aktivuje ty receptory v mozku, díky nimž pociťujeme takovou radost, jako bychom vyhráli v loterii nebo poslouchali oblíbenou hudbu. Navíc podle psychologů a nutričních poradců poskytuje zmrzlina významný psychický užitek: vrací nás do dětství a vyvolává kladné emoce.

“Soudí se, že vznik volných radikálů přispívá ke vzniku mnoha chorob. Polyfenoly jsou účinné v boji proti těmto nemocem. Testy prokázaly, že dvě hodiny po pozření zmrzliny se zvyšuje množství polyfenolů v krvi, a to má pozitivní vliv na rozšiřování cév,“ napsal časopis Nutrition.

“Při šlapání na rotopedu dosahovali dobrovolníci stejného výkonu s nižší tepovou frekvencí a nižším tlakem,“ dodává Sanguigni. Tento účinek může zajímat sportovce.

Článek časopisu Nutrition poprvé vědecky dokazuje, jak zmrzlina s určitými charakteristikami a ingrediencemi může pozitivně ovlivňovat zdraví a fyzický výkon. Naše zmrzlina může být považována za průkopníka toho, co označuji za přírodní potravinový lék,“ zdůrazňuje profesor Sanguigni.

Zdroj: ČTK

Související články

Bioflavonoidy a jejich význam pro zdraví

14.11.2016 00:01

ALA - silný univerzální antioxidant, pomocník nejen při neuropatii

15.9.2016 00:01

Kakaové boby - brainbooster

11.8.2016 00:01

Dary přírody, které dodávají energii a zahání únavu

4.4.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

Potraviny pro dobrou náladu

19.8.2015 00:01

Nová generace potravinových doplňků pro zdraví

11.6.2015 00:01

10 způsobů, jak právě nyní učinit své tělo odolnější proti rakovině

20.1.2015 00:01

Papája může snížit riziko rakoviny děložního čípku o 81% u žen s virem HPV

24.11.2014 00:01

8 růžových potravin, které mohou chránit před rakovinou prsu

19.11.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Největší zdravotní nástrahy koupaliště

11.7.2014 00:01

Pro správnou funkci zraku jsou klíčové živiny

24.6.2014 00:01

Co je to manukový med a jak je prospěšný našemu zdraví?

29.11.2013 08:31

Acai bobule a jejich zdravotní účinky

15.11.2013 00:01

Objevte borůvku açai

24.9.2012 00:01

Plno potravin může škodit zdraví

23.8.2012 00:01

Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01

Protizánětlivá strava

29.10.2009 00:00

Olej z hroznových semínek

21.5.2009 00:00

Dobrý čaj pro osvěžení těla i duše

19.3.2008 00:00

Šťáva z granátových jablek pomáhá v ložnici

31.12.2007 00:00

OLIVENOL - prevence rakoviny a infarktu

30.11.2007 00:00

Látky s antioxidačním efektem

8.9.2005 00:00

Třešně mohou pomoci léčit cukrovku

13.1.2005 00:00

Kurkuma jako lék

31.3.2004 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tak to chci teda vidět, jestli z tohoto něco bude. Hned bych kupoval.
Sem s tou zmrzlinou!!!  |  10.1.2017 00:43

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *