Pestrá vyvážená strava snižuje riziko infarktu a mrtvice až o třetinu

26.5.2015 00:01
Zdravá výživa

Nová studie prověřila výživová doporučení pro současnu Velkou Británii. Potvrdila, že pestrá vyvážená strava může snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice až o třetinu. Studii londýnské King?s College publikoval nedávno časopis American Journal of Clinical Nutrition.

„Dodržování současných výživových doporučení, která vyžadují změnu charakteru stravování z tradiční britské stravy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, soli a cukru, nízkým příjmem vlákniny, tučných ryb, ovoce a zeleniny, by pomohlo výrazně snížit riziko infarktu a mrtvice. Je důležité si uvědomit, že infarkt a mrtvice se nejčastěji vyskytují u osob, které nemají identifikováno vysoké riziko,“ komentuje výsledky studie její spoluautor profesor Tom Sanders.

Přidat ryby, ubrat cukr a živočišné tuky

Do studie se zapojilo 162 zdravých Britů ve věku 40-70 let. Po dobu 12 týdnů se stravovali podle aktuálních anglických výživových doporučení. Do jídelníčku zařadili alespoň jedenkrát týdně tučné ryby, zvýšili konzumaci ovoce a zeleniny a nahradili obiloviny z bílé mouky jejich celozrnnými variantami. Mléčné výrobky a maso s vysokým podílem tuku nahradili za varianty s nízkým obsahem tuku a celkově omezili příjem přidaného cukru a soli. Například nahradili dorty a cukroví ovocem a ořechy. Na vaření používali olej s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin a do jídelníčku zařadili margarín s nižším obsahem nasycených mastných kyselin a bez trans mastných kyselin.

Kontrolní skupina dostávala k tradiční britské stravě máslo s nižším obsahem tuku a na vaření upravený palmový olej - oba produkty s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin než u skupiny s nutričně vyváženou stravou.
 
Menší hmotnost, užší pas, nižší tlak

Závěry přinesla studie na základě dotazníku spotřeby jednotlivých potravin, kterou doplnila analýza řady parametrů v moči a krvi.

Po dvanácti týdnech se ve skupině s upravenou stravou snížila tělesná hmotnost průměrně o 1,3 kg, zatímco v kontrolní skupině se zvýšila o 0,6 kg. Úprava jídelníčku měla vliv i na tělesné rozměry. Obvod pasu byl o 1,7 cm nižší ve skupině s nutričně vyváženou stravou ve srovnání s kontrolní skupinou. Významný rozdíl vznikl i v hladině krevního tlaku.

„Zdraví muži a ženy ve věku od 40 let, kteří přizpůsobí své každodenní stravovací návyky současným anglickým výživovým doporučením, mohou snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu,“ komentuje výsledky studie doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.
 
Češi by dopadli podobně

Česká republika je na tom z hlediska příjmu rizikových živin obdobně jako Velká Británie. Nasycené mastné kyseliny a sůl konzumujeme ještě ve větším nadbytku. Doporučená denní konzumace nasycených mastných kyselin je 20 g, ve skutečnosti přijímáme zhruba 34 g. Optimální konzumace soli je 5 g denně, v Čechách si však dopřáváme 13 - 14 g za den. Příjem ovoce, zeleniny a ryb je oproti tomu nedostatečný a neodpovídá současným doporučeným dávkám.

Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Naopak jim chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění,“ upozorňuje MUDr. Martina Vaclová, Ph.D., z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Výsledky studie potvrzují, že je nutné věnovat pozornost všem rizikovým živinám - soli, přidanému cukru, nasyceným a trans mastným kyselinám. Zároveň tak studie vyvrací informace, že negativní vliv na zdraví má spíše nadmíra sacharidů než tuků.
?


Související články

Cholesterol ve vajíčkách srdci a cévám až na vyjímky nevadí

24.4.2015 00:01

Vitamin E může pomoci snížit krevní tlak a ochránit srdce

2.3.2015 00:01

Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9.1.2015 00:01

8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví

3.12.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Extrakt z olivových listů a jeho výhody pro cévy, srdce, mozek, klouby a celý organismus

15.10.2014 00:01

7 příznaků srdečního infarktu u žen

18.8.2014 00:01

Fibrilace síní jako jedna z nejčastějších příčin mozkové mrtvice

14.8.2014 00:01

Lidé s infarktovými potížemi volají pomoc často pozdě

25.3.2014 00:01

17 zdraví prospěšných účinků kajenského pepře

24.2.2014 00:01

Češi hodně solí

10.1.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

Ani lidé s nemocným srdcem se nemusí bát sexu

11.12.2013 00:01

Prevence onemocnění srdce a cév v příjemném lázeňském prostředí

2.12.2013 00:01

Přírodní prostředky pro zlepšení stavu cév a podporu krevní cirkulace

20.11.2013 00:01

Kajenský pepř - pán bylin

18.6.2013 00:01

Rozpustitelný stent při léčbě zúžených tepen

6.12.2012 00:01

4 hlavní hříchy, které ohrožují vaše srdce

26.10.2012 00:01

Příliš kalcia může škodit

18.10.2012 00:01

Podle nových výzkumů příliš vápníku škodí

8.10.2012 00:01

6 látek pro zdravější srdce

14.9.2012 00:01

Rizikové faktory mozkové mrtvice

8.2.2012 00:01

Desatero pro zdravé srdce

31.1.2012 00:01

Jak se staráme o svá srdce? Jak pomoct a neškodit?

19.9.2011 00:00

Hormonální antikoncepce může způsobit infarkt či mrtvici

13.9.2011 00:00

Vitamíny, minerály a živiny pro zdravé srdce

26.7.2011 00:00

Pozor na bylinky a vitamíny při užívání warfarinu

4.2.2011 00:00

Bio- Bypass – Nová terapie proti uzávěru cév

4.2.2010 00:00

Stroužek česneku denně ochrání srdce

28.1.2010 00:00

Odlišné příznaky infarktu u žen

22.1.2010 16:50

Zlomené srdce lze vyléčit

10.9.2009 00:00

U infarktu hraje každá minuta roli!

11.8.2009 00:00

Srdce - SPECIÁL

29.7.2009 00:00

ČR je první v léčbě srdečního infarktu pomocí angioplastiky

21.7.2009 00:00

Oblíbená hudba prospívá srdci

3.12.2008 00:00

Infarkt postihuje i ženy

6.5.2008 00:00

Omezení stresu snižuje riziko infarktu o 60 procent

2.5.2008 00:00

O úspěchu léčby infarktu rozhoduje čas

16.10.2007 00:00

Při podezření na mrtvici ihned volejte záchranku

3.8.2007 00:00

Jak snížit vysoký tlak bez léků

24.5.2007 00:00

Čokoláda snižuje riziko infarktu podobně jako aspirin

15.12.2006 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Pojednání o nemoci srdce

21.9.2006 00:00

Srdce a krevní oběh

21.7.2006 00:00

Infarkt

23.5.2006 00:00

Srdci a cévám výrazně škodí i pobyt v zakouřeném prostředí

15.5.2006 00:00

Oblé boky prospívají srdci

14.6.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Čištění zubů pro zdravé srdce

1.3.2005 00:00

Nepostradatelným hrozí infarkt

2.2.2005 00:00

Mozková mrtvice - mozková cévní příhoda

13.1.2005 00:00

Nová dieta prý přidává šest let života

12.1.2005 00:00

Termíny a konkurence zvyšují riziko infarktu

6.1.2005 00:00

Káva a nikotin tvoří vražednou kombinaci

8.12.2004 00:00

Mladí kuřáci mají častěji srdeční infarkt než staří

1.10.2004 00:00

Infarkt lze většinou snadno předvídat

3.9.2004 00:00

HOMOCYSTEIN

29.7.2004 00:00

Nevěra zvyšuje riziko infarktu

20.5.2004 00:00

Jak si uchovat čisté tepny?

12.2.2004 00:00

Potraviny jsou příliš slané!

2.2.2004 00:00

Jak přežít poruchu srdečního rytmu

14.1.2004 00:00

Nedostatek ovoce a zeleniny hromadně zabíjí

18.11.2003 00:00

Veledůležitá látka nejen pro srdce: koenzym Q10

27.3.2003 00:00

Příznaky srdečního infarktu

19.7.2002 00:00

Jaké máte riziko srdečního infarktu

18.1.2002 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Mějte znovu zdravé srdce

19.2.2001 00:00

Čím trpíme v souvislosti s nesprávnou výživou?

2.2.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *