Pikles: Zdravá kvašená zelenina

20.3.2013 00:01
Zdravá výživa

Pro enzymy a minerály je nutná zelenina kvašená. Tu je třeba mít v malém množství denně na talíři. Nejen že zásobuje tělo enzymy, minerály a vitaminy, ale kyselina mléčná je prostředníkem, který umožňuje vstřebávání vápníku. U lidí, kteří mají osteoporózu, je tato potravina lékem a její opomíjení je přímo trestuhodné.

Kvašená zelenina je známá především v podobě kvašeného zelí. Je to naše tradiční potravina, ale hlavně v posledních letech se na ni bohužel zapomíná. Kromě této dlouhodobě kvašené zeleniny se dá připravit i krátce kvašená zelenina - pikles. Málokdo ví, že tímto způ­sobem je možno upravit jakoukoli zeleninu.

Pikles - základní předpis:

Nastrouháme jakoukoli zeleninu (mrkev, cibuli, zelí, červenou řepu, okurky, ředkve a podobně). Na půl kilogramu zeleniny dáme 60 gramů soli, zamícháme, směs na­tlačíme do kameninové nebo skleněné nádoby a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě kvasit 3 dny. Získáme vynikající kvašenou zele­ninu, kterou dáme do ledničky, kde nám vydrží několik týdnů. Můžeme tak dát denně něco na talíř. Zeleninu kvasíme buď jako jeden druh samostatně, nebo dva druhy dohromady, například zelí nebo červenou řepu s cibulí. Ale můžeme kvasit i několik druhů zeleniny najednou. Když chceme připravit výborný zeleninový salát, nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu, pevnější díly spaříme a vše smícháme s trochou kvašené zeleniny. Tento salát je nejen chutný, ale i minerálově bohatý, navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která umožňuje vstřebávání těchto minerálů.

Lákem z kvašeného zelí či jiné zeleniny se dá výborně a zdravě ky­selit jakýkoli pokrm. Rozmixujeme-li omáčku, například z petržele, s vařenou zeleninou, získáme výbornou chuť i minerály.

Zdroj: MUDr. Josef Jonáš, MUDr. Vladimíra Strnadelová - Osteoporóza

 

Kolagen

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

60g soli na půl kg zeleniny je moc ,běžně se uvádí 1 procento tedy 5 g
lada  |  20.3.2013 14:57

Nevážim, jen jemně osolim....takže špetka soli. Důležité je...
Jana  |  26.3.2013 16:45

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *


Posílání novinek

Nechte si posílat novinky o dění na našem serveru.

SOLGAR
   
Kde jste: Hlavní stránka > Zdravá výživa > Pikles: Zdravá kvašená zelenina

registrace | přihlásit se




Vyzkoušejte nový, výrazně rychlejší Internet Explorer 10 Stáhnout Internet Explorer 10

Zavřít