Plno potravin může škodit zdraví

23.8.2012 00:01
Zdravá výživa

Mnoho běžně prodávaných potravin může být zdraví nebezpečných. Na svém webu www.potravinynapranyri.cz to uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jako nebezpečné označila některá vína, sušenky i vejce. Inspektoři v potravinách často odhalili větší než stopové množství alergenů, na které výrobce neupozorňoval na obalu.

 
    Problém s alergeny, nejčastěji s arašídy, inspektoři odhalili v plněných trubičkách, sušenkách, zmrzlině nebo v kakaových věnečcích. Výrobci na přítomnost arašídů na obale buď neupozornili vůbec, nebo napsali, že obsahuje pouze stopové množství. Snězení takového jídla by podle inspektorů mohlo alergikům způsobit velké potíže a mohlo by je i ohrozit na zdraví.


    Problémy ale inspektoři odhalili i v zeleném čaji s velkým množstvím pesticidů nebo ve zkaženém pařížském salátu. V mlýnku se skořicí a cukrem byla plastová vlákna o velikosti až čtyři centimetry, které by si nepozorný konzument mohl lehce nastrouhat do jídla. V několika případech prodejci prodávali plesnivé zboží, například záviny nebo sušená jablka.

    Na webu www.potravinynapranyri.cz si informace o nevyhovujících potravinách a jejich prodejcích může najít každý. Nejvíce nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravin pochází z prodejen Tesco, Kaufland a Ahold, v závěsu jsou řetězce Spar a Penny Market, zjistila SZPI.


    Inspektoři chtějí prostřednictvím webu snížit počet nekvalitních potravin v českých obchodech. Proti internetové stránce se už dříve postavil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Nelíbí se mu to, že je u jednotlivých prohřešků na webu uváděno jak jméno výrobce, tak obchodníka, a to i v případech, kdy vina je jednoznačně na obchodníkovi, třeba přelepování data spotřeby. Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce. Navíc podle něj chybí vývoj případu, tedy informace o tom, zda byla zjednána náprava.


    Web funguje od 10. července. SZPI od začátku roku ve zvýšené míře kontrolovala rizikové výrobky v obchodech a na novém webu zveřejňuje výsledky těchto kontrol. Každý se tak může podívat, zda nemá doma nebezpečnou nebo méně jakostní potravinu.

Zdroj: ČTK

Související články

Náhražky potravin místo kvalitních potravin

24.5.2012 00:01

Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01

Jaké potraviny mohou vyvolávat zdravotní potíže?

26.1.2012 00:01

RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE - pravdivý dokument o jídle a našem zdraví

14.12.2011 00:01

Bio je o životním stylu celé rodiny

16.11.2011 00:01

Zákazníci chtějí znát výživové hodnoty výrobků

14.10.2011 00:01

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

24.12.2010 00:00

Proč číst obaly potravin?

5.11.2010 00:00

Nejhorší postupy při přípravě jídla

28.9.2010 00:00

Uchovávání potravin: Který plast je bezpečnější?

23.6.2010 00:00

Strava je hlavním faktorem ovlivňujícím zdraví

22.3.2010 00:00

Děti by měly jíst bio stravu

23.2.2010 00:00

Přímý vliv výživy na funkce mozku

9.2.2010 00:00

Biopotraviny míří do škol a školek

20.1.2010 00:00

Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

11.1.2010 00:00

Dobré a špatné potraviny

21.8.2009 00:00

Lékaři v Británii věří, že odstranili dětem alergii na arašídy

2.7.2009 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Budeme jíst klonované maso?

10.11.2008 00:00

Rakovinotvorný glycidamid v hranolkách a chipsech

30.9.2008 00:00

Arnika bojuje proti obalům z PVC

28.4.2008 00:00

Polovinu vepřového masa z dovozu tvoří masný odpad

28.3.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Nový objev v hygieně ovoce a zeleniny. Pouhé omytí nestačí.

4.12.2007 00:00

Glutamát sodný - Umělý orgasmus jazyku

23.8.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Některé obaly potravin obsahují nepovolené látky

23.12.2005 00:00

Pozor na mykotoxiny ve výživě

15.9.2005 00:00

Potraviny jsou příliš slané!

2.2.2004 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Zamořené potraviny ve Vietnamu

13.8.2003 00:00

Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00

Vaše nákupy - Vaše zdraví?

30.8.2002 00:00

Pozor na plísně v potravinách

20.2.2002 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Budeme vědět, že jíme geneticky upravované potraviny?

29.8.2001 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Ozařované potraviny

17.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Cituji slova jednoho lékaře,jehož jméno mi uniklo: "Tělo je...
Jana  |  25.8.2012 06:21

Máš pravdu. K těm příčkám- Zdraví je asi tak druhý nejvýnosnější...
Mary  |  25.8.2012 15:49

Ano, a právě proto by se i samotní spotřebitelé měli zajímat. Takové...
mau-mau  |  27.8.2012 09:32

To by měli! Jenže oni stále důvěřují!: Přeci by se to neprodávalo,...
Mary  |  31.8.2012 16:46

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/62119/v-cesku-jsou-vcely-osetrovany-toxick...
V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát  |  9.2.2015 11:49

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *