Pochutnejte si na květinách

29.3.2011 00:00
Zdravá výživa

Květiny nám dělají radost svou krásou a vůní. Mohou nás však potěšit i v kuchyni - být barevnou a chuťovou ozdobou jídel. Navíc obsahují i cenné živiny.

Nejčastější jedlé květy:

Lichořeřišnice je nejčastějším zdrojem jedlých květů, které se spolu s listy, i plody používají pro pří­pravu salátů. Pupeny a nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu jako kapary, mladé výhonky a listy slouží jako koření. Obsahovou látkou je myrosin. Dále jsou zde glukosinoláty.

Růže má jedlé okvětní lístky, využívané odpradávna. Chutnost, vůně, a množství (úrodnost) jsou různé podle druhů tohoto početného rodu. Sklízejí se ko­runní plátky, které lze sypat na saláty, ovocné koláče nebo z nich vyrobit sirup, šťávu či ovocnou zmrzlinu. Kandované jsou ozdobou moučníků. Obsahují bioflavonoidy, třísloviny a slizy.

Sedmikrásky (chudobky) lze přidávat do salátů, polévek i do pomazánek, marinovaná poupata se používají jako kořenící přípravek. Obsahují silice, saponiny, třísloviny, stopy hořčin, organické kyseliny, flavonoidy a sliz.

Jedlé květy chryzantém různých druhů se využí­vají odedávna v Číně a Japonsku. Konzumují se mla­dé květy, které se před upotřebením někdy nakládají do sladkokyselého roztoku. Pro zdobení jídel byly vy­šlechtěny speciální odrůdy. Květy chryzantém mají značný obsah fenolových látek a vykazují vysokou redukční aktivitu. Jsou studovány protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Měsíček zahradní se u nás pěstuje jako okrasná letnička nebo léčivá rostlina. V některých zemích (např. ve Fran­cii) se v minu­losti hojně pou­žíval jako salá­tová zelenina a květy měsíčku sloužily k barve­ní másla, sýrů nebo jako ná­hražka šafránu. Čerstvé okvětní lístky se přidá­vají do rýže, salátů, smaženic, zapečených brambor a nákypů. Ulehčují trávení a vysokým obsahem karotenu blokují škodlivé účinky volných radikálů.  Květy mají příjemnou chuť, obsahují značné množství karotenoidů, které jim dodávají nápadnou barvu a silice s protizánětlivými účinky. Působí baktericidně a cholereticky (zvyšuje tvorbu žluči).

Pampeliška má nejjemnější květy na jaře, později tuhnou a hořknou. Jejich využití mělo u nás dávnou tradici. Šlo o první jarní kvítky, které souvisely s osla­vou velikonoc. Svařením s cukrem se z nich připra­vuje pampeliškový med a alkoholickým kvašením pampeliškové víno. Poupata se mohou nakládat do octa a konzumovat jako náhražka kapar. Květy pam­pelišky obsahují hořčiny, fytosteroly, třísloviny, silice, slizy aj.

Celá květenství prvosenky (primulky) se sbírají odštipováním, jsou vhodné jako jedlé květy a hlavně jako léčivá droga. Má účinek expektorační (zlepšuje vykaš­lávání) a antitusický (tlumí kašel). Účinnou složkou jsou saponiny (2 %) a fenolové glykosidy (3 %).

Bez černý je keř okrasný vzhledem, květem i plo­dy. Květy a plody se zužitkovávají jako droga, z obo­jího se připravují nápoje, někdy alkoholické. Květen­ství se u nás připravuje smažením v těstíčku (kosmatice). Je vysoce hodnotné, obsahuje kromě základ­ních živin a vitaminů také flavonoidy (rutin, kvercetrin), kyselinu chlorogenovou, slizy a třísloviny. Čaj z květů je prostředkem proti nachlazení, působí potopudně a je mírně diuretický. Extrakty z květů jsou su­rovinou pro výrobu přísad do nápojů pro děti.

Von­né květy akátů se používají jako náplň do koblih. Obsahují flavonoidni glykosidy a aromatické silice (nerol, fernezol).

Květy brutnáku Mají osvěžující okurkovou chuť. Plátek veky potřený máslem či bylinkovou pomazánkou, s několika kvítky brutnáku a snítkou petrželky navrch působí chutně a upraveně. Celá rostlina obsahuje obrovské množství minerálů, alantoin, slizové látky a má v rozumném množství relaxační a uklidňující účinky.

Květy hluchavky mají nahořklou chuť a obsahují třísloviny, silice, sliz, a další složky.

Květy macešky rozebrané na jednotlivé plátky jsou svojí kořenitou chutí přímo předurčeny k doplnění a ozdobě obložených mís a chlebíčků.

Afrikán - i  přes jeho výrazné aroma lze květní plátky z rozebraných květů s mírou použít k přizdobení i přichucení např. chuťově málo výrazných zeleninových jídel.

Denivka - Poupata a květy se využívají odedávna v čínské kuchyni čerstvé nebo sušené. Kvete postupně a hojně velmi dlouho. Květy denivky obsahují desítky karotenoidů s antioxidačními účinky. Mají jemnou chuť.

Pozor: Konzumujte jen květy, o kterých bezpečně víte, že nejsou jedovaté. Jedovaté květy má například tulipán, zimolez, kon­valinka, ostrožka. Při konzumaci květů by měli být opatrní alergici. Sbírejte květy pouze v čistém prostředí.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

já používám do těstovin sedmikrásky naložené v umeoctu.
lenka  |  4.4.2011 17:23

Mnˇamka je nakrájet jablíčka na měsíčky a posypat fialkama.K těm...
Věra  |  4.4.2011 17:27

Chodím po zahrádce a ochutnávám sedmikrásky a jiné...
Věra  |  4.4.2011 17:30

Na přechodové potíže je výborný jetelíček:)
Gábina  |  4.4.2011 18:58

jednou jsem to zkusil a manzelka me malem zabila, kdyz zjistila, ze jsem ji...
tomaslezal@yahoo.com  |  3.6.2011 15:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *