Pohankové slupky léčí i zahřívají

25.2.2014 00:01
Zdravá výživa

Pohanka pochází z nejchladnějších oblastí střední Asie, proto je její energie silně zahřívající. Často narazíme na výborné recepty z pohankových krup, ale málokdo ví, že lze zpracovávat i pohankové slupky, a to na přípravu čajů a odvarů nebo jako léčivou výplň do polštářů.

„Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou a bezlepkovou obilovinou. Doporučuji ji pro zpestření jídelníčku každého a pro pravidelnou konzumaci při bezlepkové dietě a  nemocech srdce a cév,“ říká výživová poradkyně Mgr. Margit Slimáková. Tato potravina je přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.


Pohanka pochází ze Střední Asie, odkud se postupně rozšířila, a na našem území se pěstovala už ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. „Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Obsahuje zejména vitamíny B1, B2, B3 (niacin), E a C. Důležitý je obsah cholinu, který regeneruje jaterní buňky po poškození škodlivými látkami, nemocemi a alkoholem,“ jmenuje přednosti pohanky Mgr. Margit Slimáková. Pohanka je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu podporujícího pružnost cév.
Bez zajímavosti není ani zpracování. Existují dva způsoby loupání pohankové nažky, a to termické a mechanické. Mechanické je šetrnější a konečný produkt si tak ponechává své cenné živiny. Mechanicky vyloupané kroupy mají světlejší, zeleno-růžové zbarvení. Tento způsob loupání využívá ve svém vlastním bio mlýně například Probio.cz.
V jídelníčku nejvíce chutná v kombinaci s výraznějšími potravinami, jako např. ovčím sýrem anebo v podobě snídaňové kaše. Cévám nejvíce prospívá čaj z pohankové natě, která má nejvyšší obsah ochraňujícího rutinu.


Čaj z pohankových slupek
Čaje jsou složeny z pohankových natí a slupek, popřípadě dalších bylin. Pohanka na tento čaj se sbírá před květem, protože v tomto období obsahují natě nejvíce rutinu.
Při přípravě čaje je důležité nejprve propláchnout slupky studenou vodou a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Následně nasypete slupky do vody, necháte projít varem, odstavíte a ještě minimálně 10 min. pod pokličkou louhujete.
Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí, která obsahuje vitamín C, jenž podporuje vstřebávání rutinu do těla. Kdo preferuje již hotový výrobek, může vyzkoušet pohankový nápoj v nálevných sáčcích, vyrobený podle staré receptury z pohankových natí a slupek v kombinaci s mátou šípkem či pomerančovou kůrou od Probio.cz.
Pohankové slupky lze použít i na přípravu léčivých odvarů, které můžete použít jako obklady na postižená místa, třeba na křečové žíly.

Pohankové polštáře plněné slupkami pomáhají při léčbě některých zranění a onemocnění. Můžete je používat proti zablokování krční páteře a z toho plynoucím bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Úlevu přinášejí u bolestí končetin a kloubů a blahodárně působí i při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí a tlumí i onemocnění dutin čelních a čelistních.

Zdroj: www.rha.cz



Související články

Využití naklíčených semínek ve stravě

24.9.2013 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové placičky

7.12.2011 00:01

Naklíčená semena jsou dobrým zdrojem vitamínů

26.5.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím

7.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Pohanka se zeleninou

18.12.2009 00:00

Přírodní zbraně proti chřipce

10.11.2009 00:00

Zdravá snídaně je, když si dáte ...

8.9.2009 00:00

Polštáře na sezení i pod hlavu z pohankových slupek a z různých bylin

25.2.2009 00:00

Náplast z pohanky na otoky

9.4.2008 00:00

Jídelníček šitý na tělo.

25.5.2007 00:00

Důležitá bílkovina - jak nahradit maso

2.2.2007 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Jak zabránit nadměrné tvorbě hlenů

20.5.2003 00:00

Jak minimalizovat vedlejší účinky hormonální antikoncepce

5.3.2003 00:00

Strava proti zánětu močového měchýře

21.1.2003 00:00

Přírodní zdroje vitamínů

30.10.2002 00:00

Pomoc při studených končetinách

14.2.2002 00:00

Potraviny podporující váhový přírůstek

24.10.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

26.5.2000 00:00

Náš denní chléb

18.5.2000 00:00

Související produkty

Přidat komentář

 
* *