Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží

17.2.2010 00:00
Zdravá výživa

V tomto seriálu vám budeme přinášet recepty, které jsou vhodné do chladného zimního období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Budeme vybírat recepty bez obsahu lepku a mléčných výrobků, jež v zimě přispívají k zahlenění organismu.

 

Jídlo v libanonském stylu, které můžete použít také jako přílohu k pečenému masu. Cizrnu servírujte raději teplou než horkou. Chuť jednotlivých ingrediencí tak bude mít čas se promísit.

Ingredience na 4 porce:

2 čajové lžičky olivového oleje

2 rozmačkané stroužky česneku

200 g rýže basmati

1 jemně nakrájená cibule

2 x 400 g konzervované/uvařené cizrny

4 polévkové lžíce rajského protlaku

špetka kajenského pepře

šťáva z 1 citrónu

čerstvě mletý černý pepř na ochucení

200g důkladně umytého špenátu

Postup:

1.  Ve velkém hrnci rozpalte 1 čajovou lžičku olivového oleje, přidejte česnek a asi minutu ho jemně smažte. Do hrnce přisypte rýži a promíchejte ji s olejem. Poté přidejte 500 ml vody. Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu plotýnky, hrnec přikryjte poklicí a jemně 15-20 min. vařte, dokud rýže nezměkne.

2.  Na středně velké pánvi rozpalte zbývající olej a zpěňte cibuli. Smažte do měkka. Přidejte neokapanou cizrnu a přiveďte ji k varu. Pak vmíchejte rajský protlak, kajenský pepř, citrónovou šťávu a ochuťte. Nepřikrývejte a vařte 10-15 min.

3.  Nakonec do směsi vmíchejte špenát a vařte, dokud úplně nezvadne. Sejměte pánev z plotýnky a hotovou cizrnu nechte chvíli chladnout. Servírujte s rýží.

Zdravotní přínos surovin:

Rýže basmati natural: Rýže basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí s jemnou oříškovou příchutí. Rýže baseti natural je neloupaná a tudíž na rozdíl od bílé rýže jsou v ní zachovány všechny vitamíny a minerály. Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet. V porovnání s normální rýží se vaří kratší dobu.

Cizrna: Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %).Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu).
Značný je i obsah vápníku a železa.
Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí. 

Česnek - Je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek, pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu, ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév, pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky, pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla, jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.

Cibule obsahuje allicin - látku se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Pomáhá chránit organismus před infekcemi. Cibule podporuje chuť k jídlu a posiluje trávení. Má pozitivní vliv na ledviny, cévní systém a srdce. Pomáhá redukovat vysoký krevní tlak i cholesterol.

Kajenský pepř: Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má mnohé pozitivní zdravotní účinky. Stimuluje krevní oběh a trávení. Má antibakteriální účinek. Pomáhá uvolňovat bolest.

Černý pepř : Pepř obsahuje látku pryskyřnatou, piperin, a mimo to olej; působí silně na zažívání, podporuje funkce žaludku a střev.

Špenát: Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), chudokrevnost a také zácpu.

Autor: mk

Zdroj receptu: Zdravá a chutná strava pro ženy 50+, nakladatelství Computer Press 

 

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jestli něco fakt nesnáším, tak je to česnek.
Petr  |  17.2.2010 06:43

Někdo holky, jiný vdolky. :o) Já česnek miluju a můj manžel by se...
slavophil  |  17.2.2010 10:03

taky česnek miluju:), cpu ho temer do kazdeho jidla:)...
Jitka  |  17.2.2010 10:56

Já mám nejraději cizrnu s rajčatovou omáčkou. Cizrnu miluju.
karolína  |  9.3.2010 11:59

Možná zdravé, ale cizrna je odporná.
Šárka  |  21.5.2012 06:43

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *