Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari

2.2.2011 00:00
Zdravá výživa

V tomto seriálu vám budeme přinášet recepty, které jsou vhodné do chladného zimního období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Budeme vybírat recepty bez obsahu lepku a mléčných výrobků, jež v zimě přispívají k zahlenění organismu.

Suroviny:

300g fazolí azuki necháme přes noc v namočených v 800ml vody a pak je uvaříme doměkka spolu s 1 kouskem čerstvého zázvoru (asi 4 cm)
1 malou zelenou feferonku nasekáme nadrobno
3 stroužky česneku nastrouháme najemno
1 čvrtina lžičky chilli,
1 lžička kurkumy,
1 lžička římského kmínu
2 hřebíčky,
5 zrnek nového koření,
1 kousek celé skořice
500 g dýně nakrájené na kostičky
1 velká cibule nakrájená na kostičky,
3 lžíce olivového oleje
1 osmina litru rajčatové šťávy
šťáva z 1 citronu
1 lžíce přepušténého másla
2 lžičky mořské soli,
2 lžíce sezamu

Postup:
- rozehřejeme hrnec
- rozpálíme olivový olej
- podusíme cibuli
- přidáme dýni na kostičky
- vmícháme feferonku a polovinu česneku
- osolíme
- vmícháme rajčatovou a citronovou šťávu a 15 min. dusíme
Mezitím
- rozehřejeme hrnec
- rozpálíme přepuštěné máslo
- zpěníme kurkumu
- přidáme skořici roztlučenou v moždíři
- vmícháme zbylý česnek, chilli, drcené nové koření, římský kmín a najemno utlučený hřebíček, 5 min. restujeme
Poté přidáme k podušené dýni a
- vmícháme fazole a necháme 5 min. rozležet
- osolíme
Před podáváním posypeme sezamem.

Zdroj: Roswitha Fehrer - Vaření podle pěti elementů, nakladatelství Eminent

Přidat komentář

 
* *