Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00
Zdravá výživa

V tomto seriálu vám budeme přinášet recepty, které jsou vhodné do chladného zimního období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Budeme vybírat recepty bez obsahu lepku a mléčných výrobků, jež v zimě přispívají k zahlenění organismu.

 

Jáhly s jablky

Suroviny:

200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.

Postup:


Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.

Zdravotní přínos surovin

Jáhly - Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích.  Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout. Jáhly mají zahřívající účinek na organismus.

Jablko - Povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitaminů celkově posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky.

Sójové mléko - nápoj připravovaný ze sójových bobů. Je vhodnou náhradou kravského mléka, protože neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E. 

Kokos obsahuje 60 - 67% tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Kokosový olej, který nastrouhaná kokosová dužina obsahuje, je tvořen z asi 45% mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Neobvyklé je, že trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům . Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Na rozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se ale přeci jen pomaleji než sacharidy, a  dodává organismu energii postupně. Právě proto  kokosový olej doporučují dietologové  lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž  vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách.

Med obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B  (B1, B2, B6, B12),  vitamin   D, K, E.., z minerálů např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo.. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje, z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

V kondici Vás přes zimu udrží zdravá...
klotilda  |  23.1.2010 15:57

Jáhlová kaše s ovocem k snídani je super věc. Už taková maličkost by...
Granvin  |  26.1.2010 18:41

plk, plk, plk
Granvine,  |  26.1.2010 21:17

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *