Potraviny mohou zabíjet

26.5.2015 00:01
Zdravá výživa

Přes 2,2 mil. úmrtí ročně způsobují na světě nemoci z potravin. Za více než 200 chorob, od průjmů až k rakovině, jsou zodpovědné potraviny zasažené viry, bakteriemi, parazity či chemickými látkami.

Při příležitosti  Světového dne zdraví s mottem “Bezpečné potraviny dělá celá cesta z farmy na talíř“ to  7. dubna novinářům řekla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Alena Šteflová s tím, že bezpečnost musí být dodržena ve všech krocích řetězce od výroby potravin až po jejich konzumaci.

V ČR se vyskytují tyto infekce v poměrně vysokém množství. V roce 2013 bylo zaznamenáno 45.548 případů střevních infekčních nákaz, o 3,5 procenta více než v roce předchozím. Hospitalizováno s nimi bylo 16.973 lidí, z nich 247 zemřelo, převážně šlo o seniory,“ doplnila česká data Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví.

V EU je každoročně hlášeno 85.000 případů salmonelózy, náklady na léčení se šplhají ke třem miliardám eur (přes 82 miliard korun). Při epidemii krvácivých průjmů vyvolané bakterií escherichia coli v roce 2011 onemocněly v 16 zemích 4000 lidí, z nich 55 zemřelo. Ztráty pro farmáře a firmy dosáhly 1,3 miliardy dolarů (32,7 miliardy korun).

K nárůstu počtu případů podle Rážové přispívá porušování hygienických zásad, ať už v potravinářství a pohostinství, či doma, kde lidé s jedním vybavením zpracovávají syrové maso i zeleninu a špatně potraviny skladují.

Pro větší ochranu v profesionální síti posílilo Česko od letoška kontroly ve stravovacích provozech, kterých je přes 70.000. Vedle hygieniků je kontrolují také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. “Z hlediska spotřebitele je to dobře, protože kontroly mohou být četnější,“ ocenila Rážová.

Akutní potravinové choroby, označované jako otrava jídlem, vyvolávají bakterie salmonela, kampylobakter, stafylokok či escherichia coli.

Příznaky akutních otravy se mohou objevit od jedné hodiny do několika týdnů od požití, postiženého může trápit nevolnost, zvracení, průjem a křeče v žaludku. Většina lidí se uzdraví bez zásahu lékaře. Doporučuje se klid na lůžku.

Lidé s horečkou nad 38 stupňů Celsia a vážně dehydrovaní by měli vyhledat lékaře. Novorozence a malé děti by v každém případě měl prohlédnout lékař. Více ohroženi při otravě potravinami jsou senioři, děti a novorozenci, těhotné ženy s lidé s oslabenou imunitou.

WHO upozorňuje, že v globalizovaném světě je nutná pro zajištění bezpečnosti potravin spolupráce zdravotního sektoru, zemědělství, potravinového průmyslu, přepravy potravin, stravovacích zařízení, ale i samotných spotřebitelů.

Základem pro spotřebitele je dodržet pět klíčů k bezpečným potravinám. Jsou to čistota a správné mytí potravin, oddělování syrových a hotových potravin, dostatečná tepelná příprava, skladování v adekvátní teplotě a používání pitné vody a kvalitních surovin při kuchyňské přípravě.

Informace o zajištění bezpečnosti potravin v ČR jsou dostupné pro laiky i odbornou veřejnost na www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz.

Související články

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

Studie potvrdila, že mláďata krys konzumujících GM sóju zemřela do tří týdnů

8.4.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Pozor na pití energetických nápojů současně s alkoholem, u dětí, těhotných a kojících žen

22.1.2015 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

13 potravin, které podporují vznik akné

10.9.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny v horkých dnech

30.7.2014 00:01

Největší zdravotní nástrahy koupaliště

11.7.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Nakupujte častěji, nakupujte čerstvé potraviny

14.5.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Pesticid glykofosfát neboli Roundup může poškodit zdraví

4.10.2013 00:01

Energetické nápoje mohou poškozovat zdraví dětí a mladých lidí

6.9.2013 00:01

Tipy, jak jíst zdravě a nezruinovat rozpočet

22.8.2013 00:01

Vytváření jedů při rozkládání potravy

25.3.2013 00:01

5 způsobů, jak snížit riziko, že dostanete rakovinu

4.3.2013 00:01

Exotické dovolené nejsou vhodné pro kojence a malé děti

8.2.2013 00:01

Nebezpečí geneticky upravované kukuřice pro zdraví

25.10.2012 00:01

Jak nejen v létě uchovávat potraviny čerstvé

1.8.2012 00:01

Toxiny z GMO (geneticky modifikovaných organismů) v tělech živočichů i člověka

11.5.2012 00:01

Bezpečná příprava potravin

3.2.2012 00:01

Kuchyňská úprava brambor

10.1.2012 00:01

Jak se vyhnout otravě z jídla

8.11.2011 00:01

Šest základních pravidel prevence průjmů:

12.8.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Jak se zbavit průjmu?

13.7.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci korýšů a měkýšů

1.7.2011 00:00

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci soli

26.5.2011 00:00

Není průjem jako průjem

17.5.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci cukru

26.4.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci vajec

25.3.2011 00:00

Nevolnost po nadměrné konzumaci masa

25.2.2011 00:00

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

24.12.2010 00:00

Proč číst obaly potravin?

5.11.2010 00:00

Pět faktů, které možná nevíte o mytí rukou

21.10.2010 00:00

Obsah purinů v potravinách

20.9.2010 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

Teflon v kuchyni a jeho nebezpečí

18.2.2010 00:00

Biopotraviny míří do škol a školek

20.1.2010 00:00

Co jíst a čemu se vyhnout v období menopauzy

15.1.2010 00:00

Děti nesmí pít alkohol ani výjimečně, svátky nesvátky

22.12.2009 00:00

Potraviny podporující rozvoj zánětů v těle

17.12.2009 00:00

Ostropestřec mariánský pro ochranu a léčbu jater

13.11.2009 00:00

10 nejpodivnějších jídel, která překvapí vášnivé cestovatele

30.9.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Budeme jíst klonované maso?

10.11.2008 00:00

V létě trápí lidi častěji střevní potíže ze špatného jídla

29.7.2008 00:00

Polovinu vepřového masa z dovozu tvoří masný odpad

28.3.2008 00:00

Červené maso způsobuje rakovinu prsu

24.4.2007 00:00

Naše duševní zdraví ovlivňuje to, co jíme

9.2.2006 00:00

Maso ovlivňuje riziko rakoviny tlustého střeva

17.6.2005 00:00

Alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na potraviny?

4.5.2005 00:00

Zamořené potraviny ve Vietnamu

13.8.2003 00:00

Nemoc jako důsledek zanesení organismu

15.7.2003 00:00

Potraviny, které projímají a které staví

6.6.2003 00:00

Jak a kdy vzniká průjem

4.3.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Co nejíst během těhotenství

1.11.2002 00:00

Otravy z hub

12.8.2002 00:00

Jak se vyhnout salmonelové nákaze

19.7.2002 00:00

Akutní průjmy v létě

3.7.2002 00:00

10 důvodů proč potraviny nezajišťují plnou výživnou hodnotu

9.5.2002 00:00

Jak špatně jíme

19.2.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

Otrava jídlem

12.10.2001 00:00

Výživa a rakovina

26.9.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Průjem může být i smrtelný

11.5.2001 00:00

Pozor na nevhodné kombinace potravin

15.3.2001 00:00

Vegetariánem pomalu a jistě

24.4.2000 00:00

Vaše tlusté střevo a vaše strava

5.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Oprava: nižší cena
pro Jirku  |  2.7.2015 14:46

To je spíše dodatek,ale jak u čeho,přečti si ten článek... Ale když...
Jirka  |  2.7.2015 15:25

Asi jsem se srozumitelně nevyjádřil - ta cena je nižší v Německu.
pro Jirku  |  2.7.2015 20:58

To dává určitou logiku:za chemii navíc se platí...
Jirka  |  2.7.2015 21:17

Lidi!Nekupujte to Polské maso v supermarketech.Požadujte České...
Jirka  |  6.7.2015 12:41

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *