Potraviny podporující střevní peristaltiku

4.1.2006 00:00
Zdravá výživa

Motorika tlustého střeva se normalizuje a zlepšuje, když do jídelníčku zařadíme dostatečné množství potravin bohatých na vlákniny - zeleninu a ovoce, celé kroupy Taková strava působí projímavě, jelikož v tlustém střevu tvoří obrovskou masu, což zvyšuje peristaltiku. Vláknina výborně adsorbuje žluč, která dráždí stěny tlustého střeva a stimuluje tak motoriku, což má rovněž blahodárný vliv na vyprázdněni.

  • Z ovoce mají vynikající peristaltický účinek fíky, švestky, hroznové víno, pokud není čerstvé, tak také sušené ovoce. Ve střevu pořádně nabobtná, zvětší objem a hmotu.
  • Vynikajícím projímavým účinkem vládnou mrkev, řepa a saláty z čerstvého zelí. V bílém zelí je hodně vlákniny, která prospívá při zácpách. Trpíte-li kolitidou - záněte, střev, pak vám ho nedoporučujeme jelikož jde o hrubou vlákninu.
  • Kromě výše uvedených, zvláště "silných" potravin, ve zmíněném smyslu výborně účinkují: melouny, dýně, med, rostlinný olej, černý chléb.
  • Prospěšné je také pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv, 300 - 500 g (kromě již uvedených).
  • Stolici rovněž usnadňuje naklíčená pšenice. Působí regulačně na celý žaludeční a střevní trakt.

    Někteří lidé si po požití většího množství ovoce a zeleniny stěžují na nadýmání a plynatost. Nejvíce plynů tvoří hrách, fazole, cibule, zelí, řepa. Pravdou ovšem je, že právě tyto potraviny přispívají k vyprazdňování. V menší míře plynatost způsobují brambory, okurky, mrkev, houby, téměř všechny bobuloviny a ovoce a rovněž černý chléb a mléko.

    Tvorba plynů ve střevu se vysvětluje tím, že životně aktivní prvky, které jsou součástí ovoce a zeleniny, především síra a chlor, chemickou reakcí rozkládají hnilobné látky nahromaděné ve střevu, tedy usazeniny. V tomto směru se zvláště cení šťáva ze syrového zelí, obsahující obrovské množství síry a chloru, jež čisti sliznici žaludku a střev.

    Uvedu ještě jeden test, dokazující, do jaké míry jsou stěny tlustého střeva zaneseny a jaký je toxický stav celého žaludečně-střevního traktu. Jestliže po vypití zelné šťávy vzniká velké množství plynů nebo máte jiné potíže, svědčí to o přítomnosti nánosů a toxických látek.

    Zvykat si na čerstvou zelnou šťávu musíte postupně. Nejdříve ji pijte půl na půl s mrkvovou. Následně podíl mrkvové snižujte. Jak říká dr. Wolker, 300 g čerstvé zelné šťávy denně vás zásobí dostatečným množstvím živé organické potravy, již vám nedá ani 50 kg vařeného či konzervovaného zelí. Současně varuje, že přidání soli k zelí nebo do šťávy, jeho kvality snižuje a dokonce to škodí.

    Plyny se rovněž tvoří při nevhodné skladbě jídelníčku, například kombinujeme-li hrách s chlebem, fazole s masem atd. Žádoucí je výše uvedené plynotvorné potraviny jíst samostatně po snědení čerstvého salátu. Tekutiny, včetně šťáv, se pijí před jídlem. Pokud tedy máte sliznici střeva v pořádku, tedy nejsou v něm usazeniny, plyny se přestanou tvořit.

    Zdroj: G.P. Malachov - Totální detoxikace, nakladatelství Eko-konzult
  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Podle výzkumů nadýmavosti potravin, prováděných v USA (uveřejněno v...
    Pavel Dvořák  |  4.1.2006 10:00

    Děkuji Pavlu Dvořákovi za skvělé doplnění, objektivizace a relativnost...
    trepka  |  4.1.2006 12:50

    Mrkev staví pouze po tepelném zpracování, syrová by naopak měla mít...
    Monika  |  5.2.2006 21:14

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *