Potraviny pro podporu krvetvorby

7.11.2005 00:00
Zdravá výživa

Protože slezina hraje dúležitou roli pro krev, měli byste dbát na to, aby váš jídelníček obsahoval bohatost vysoce hodnotných, krvetvorných potravin, které zároveň posilují slezinu.

1. Liči jsou malé bobule, které Číňané používají pro krvetvorbu a podporu sleziny.

2. Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. To je zelená substance v zelené listové zelenině.

3. Také červená řepa je nápomocná pro krvetvorbu.

4. Krev dál posilují meruňky, fíky, řasy, hlavně druh spirulina, ruducha, kopřivy, petržel, řeřicha potoční, ledvinové fazole, fazole aduki, vajíčka a ryby (sardinky ap).

5. Krvetvorná funkce masových pokrmů je dávno známá. Tradiční čínská medicina učí, že by člověk měl jíst přesně ten orgán, který je ve vlasrním těle slabý. Potřebují-li tedy podpořit vaše játra, měli byste jist játra. Ledvinami můžete sílit ledvinovou energii atd. Použijete-li tento princip, měli byste bezpodmínečně dbát na to, aby především u vnitřností a pokud možno u jiných částí masa pocházely produkty z biologickěho chovu zvířat.

Potraviny, které se nedoporučují, které oslabují krev, jsou:
1. Tučné, rafinované, umělé potraviny a sladkosti, kromě toho bychom se měli vyhýbati syrovému ovoci a zelenině, mlékárenským výrobkům a cukru nebo je jíst s mírou, protože způsobují vlhkost ve slezině.

2. Dušené ořechy, pšenice, droždí, pivo a káva jsou pokrmy, které nejsou zvlášť vhodné pro slezinu.

3. Vyhýbejte se i nadměrné spotřebě studených nápojů a koncentrovaných ovocných šťáv, především z rajčat a citrusových plodů.

Zdroj: Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, nakladatelství Moba

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

To jsem vůbec netušila, že chlorofyl má katalogové číslo 0200000131....
Alena  |  7.11.2005 18:46

je mi sice teprv 15 ale tolik veci co sem se tu dozvedela si budu pamatovat...
kasia  |  14.11.2005 20:23

tak nejdřív doporučuje zelenou listovou zeleninu a potom nedoporučuje...
Dan  |  10.9.2009 11:22

Dobrý den, prosím Vás - z jakého důvodu je dobré se vyvarovat syrovému...
David  |  1.4.2016 23:29

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *