Pozor na konzumaci hořkých cuket, okurek či dýní

21.9.2015 00:01
Zdravá výživa

V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin.

Senior se svou manželkou snědli cuketový nákyp, po kterém se jim udělalo zle. Lékaři nejdříve předpokládali, že pár trpí infekcí trávicí soustavy. Poté ale klinika v jihoněmeckém Heidenheimu, kde byla dvojice hospitalizována, našla příčinu zdravotních potíží v cuketě.

“Muž nám sdělil, že chutnala hořce. Přesto ji ale snědl,“ uvedla klinika s tím, že senior zemřel v neděli. Jeho o sedm let mladší manželka otravu přežila, neboť snědla menší porci cuketového pokrmu.

Stuttgartský chemický a veterinární institut CVUA v souvislosti s mužovým úmrtím uvedl, že při konzumaci hořkých cuket, okurek nebo hořké tykvové polévky je třeba se mít na pozoru. Tykvovitá zelenina totiž může v takovém případě obsahovat jedovatý kukurbitacin, který se varem nezničí.

CVUA nicméně dodala, že zmíněné úmrtí je první zaznamenané po pozření cukety.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář

 
* *